El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya s’ha convertit en la tercera regió europea en el rànquing de captació d’inversió estrangera, segons l’IESE
  • CA

L’escola de negocis IESE, amb la col·laboració del Departament d’Economia i Finances, ha fet un estudi sobre els destins de les inversions de 411 multinacionals. Catalunya és, després d’Irlanda i Portugal, el tercer territori de la Unió Europea amb poder d’atracció d’inversions de multinacionals. Tot i aquest bon posicionament, l’estudi adverteix que cal fer un esforç especialment en el sector de les tecnologies de la informació on Catalunya, tot i la seva forta activitat, no està participant dels fluxos d’inversió internacional en aquest sector. L’estudi també constata que a més de modificar teixit productiu català, també cal fer-ho en el model d’atracció d’inversions estrangeres.

Aquestes 411 empreses que formen la mostra de l’estudi, són la part més representativa d’una base de dades de multinacionals que suma un total de 15.000 empreses. Les 411 empreses concentren el 10.500 projectes d’internacionalització dels 40.000 projectes que es van presentar entre el gener del 2002 fins el juny del 2006, període que abasta el contingut de l’estudi.

El secretari d’Economia del Departament d’Economia i Finances, Andreu Morillas, ha manifestat que la tendència positiva de les inversions estrangeres a Catalunya s’ha mantingut també durant l’exercici del 2007, confirmant les dades del període estudiat per l’informe.

Morillas ha afirmat que les dades de l’estudi desmenteixen que Catalunya estigui ‘desconcertada’ o que perdi pes en l’escenari internacional.

L’autor de l’estudi, el professor Lluís Torrens, ha defensat la ponderació de la mostra de 411 empreses perquè durant aquests quatre anys, aquestes empreses van presentar una mitjana de 25 projectes d’internacionalització, quan la resta d’empreses fins a 15.000 de la base de dades multinacionals només havien presentat una mitjana de 2 projectes d’internacionalització.

Les 411 multinacionals i els seus 10.500 projectes d’inversió han estat destinats durant el període estudiat a 138 països diferents i 674 regions d’arreu del món. En aquest rànquing internacional, Catalunya ocupa el 12a posició i a la Europa dels 15 és la tercera per volum de projectes obtinguts, després d’Irlanda i Portugal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa