Els accionistes de CaixaBank donen llum verda a la fusió amb Bankia

Les dues entitats ja han aprovat l'operació i només depèn dels reguladors

La fusió entre CaixaBank i Bankia ja només depèn del vistiplau de les autoritzacions reguladores i del Ministeri d’Economia. Dos dies després que els socis de Bankia donessin llum verda l’operació, els accionistes de CaixaBank han fet el mateix en la junta general extraordinària d’accionistes, celebrada aquest dijous al Palau de Congressos de València. En la votació, on han participat 15.473 accionistes representants del 70,3% del capital social, també s’ha aprovat el nomenament de José Ignacio Goirigolzarri com a nou president de l’entitat resultant. Això suposa el comiat de Jordi Gual com a president de CaixaBank, un càrrec que ocupava des de mitjans del 2016 després de rellevar l’actual president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé.

Durant el seu discurs, Gual ha volgut destacar que la fusió amb Bankia és “una de les grans fites de la història de l’entitat” i que l’entitat amb seu a Madrid és “el millor soci de viatge” per CaixaBank. “L’operació donarà lloc a una entitat més sòlida, més eficient i més rendible”, ha subratllat. Per altra banda, el president del banc ha defensat que la fusió té com a objectiu “anticipar-se a les exigències de l’entorn” marcades per uns baixos tipus d’interès, l’auge de la digitalització i la reforma reguladora, unes tendències que la crisi de la covid-19 ha accelerat. “Els reptes són complexos, per alhora ens trobem en un moment apassionant, ja que estem dibuixant la banca del futur”, ha defensat Gual.

En la seva intervenció, Gual també ha aprofitat per donar la benvinguda al president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, i als nous membres del consell després de la integració. Es tracta de Joaquín Ayuso, Francisco Javier Campo, Eva Castillo, Teresa Santero i Fernando Maria Costa. Finalment, el directiu ha assegurat que ha sigut “un honor i un privilegi” presidir CaixaBank i ha volgut agrair “de manera molt especial” la tasca d’Isidre Fainé. “Per part meva seguiré contribuint en tot allò que estigui al meu abast per servir aquest gran projecte”, ha conclòs.

“Una gran oportunitat per crear valor”

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, també ha parlat de dia “assenyalat” per a l’entitat i ha remarcat que la fusió és “una gran oportunitat per crear valor”. Tal com ha destacat Gortázar, l’entitat resultant tindrà una dimensió un 50% superior a l’actual i un volum d’actius superior als 660.000 MEUR. Segons les dades facilitades pel banc, l’operació permetrà obtenir sinergies en una xifra superior als 1.000 MEUR anuals, dels quals 770 MEUR correspondran a estalvis en costos.

Gortázar també ha especificat que la rendibilitat sobre el capital tangible (ROTE) l’any 2022 millorarà entre un i dos punts percentuals respecte a operar en solitari. A banda, el grup preveu incrementar la ràtio de cobertura de la morositat en tres punts percentuals, incrementar els actius líquids als 128.000 MEUR i una ràtio de solvència de màxima qualitat que excediria el mínim requerit per més de 310 punts bàsics. “L’entitat resultant serà forta, estarà ben aprovisionada i ben capitalitzada”, ha apuntat. Segons les previsions del grup, les autoritzacions dels reguladors es produiran al primer trimestre de 2021, mentre que la integració tecnològica i operativa es donarà per completa el quart trimestre de 2021.

Finalment, Gortázar ha assegurat que l’entitat està treballant per “quantificar l’excedent de plantilla” i per dissenyar “les fórmules més adequades des del punt de vista empresarial i personal” i ha agraït a Jordi Gual la seva tasca al capdavant de CaixaBank. “Ha sigut un plaer i un privilegi treballar amb tu”, ha expressat.

Preocupació per part dels sindicats

Durant la junta general extraordinària, els sindicats majoritaris a l’entitat –Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors- han traslladat la seva preocupació en relació amb la futura reestructuració de plantilla a la qual s’hauran d’enfrontar els empleats. La portaveu de CCOO, Ruth Bolaños, ha demanat al nou consell d’administració “més responsabilitat social” i l’aprovació d’una paga lineal “per reconèixer els esforços dels treballadors”. “Fins ara només s’han repartit els seients del consell, però no sabem què passarà amb la plantilla”, ha lamentat Bolaños.

Per la seva banda, la portaveu d’UGT, Catalina Llibre, ha comentat que la fusió amb Bankia comportarà “la destrucció massiva de llocs de treball” i provocarà “exclusió financera”. “Es destruirà capacitat d’atenció als clients i la capacitat de crear negoci quedarà tocada […] així com els nivells de satisfacció de la plantilla”, ha defensat Llibre. Alhora, la portaveu del sindicat ha destacat que l’exclusió financera –tancament d’oficines en petits pobles- generarà “abandonament en alguns nuclis” i deixarà tocat “un valor molt apreciat pels clients”. “La inclusió financera ha estat sempre un lema i una bandera de l’entitat” ha comentat.

Nou comentari