El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vídeo|Artesania 3.0: quan tradició i tecnologia van de la mà a l’IED
  • CA

Aparentment, artesania i tecnologia són termes allunyats entre si. El primer ens suggereix qualitat i destresa o, fins i tot, ens evoca èpoques passades, mentre que el segon va lligat a conceptes com modernitat, producció en massa o absència d’emoció.
No obstant això, aquesta percepció està canviant. La tecnologia es pot convertir en una gran aliada pel què fa a la reinvenció d’oficis tradicionals, especialment en un context com l’actual, on els usuaris demanden cada vegada amb més força creacions personalitzades i millors experiències.

Com fusionar el món artesanal i els avanços tecnològics per crear productes que integrin els avantatges dels dos?

Per a entendre aquest procés i els seus resultats, l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny forma a les noves generacions de dissenyadors de producte amb una mirada centrada en el món de la creació artesanal, però fent ús de tecnologies i eines digitals que faciliten i agiliten producció i costos, com la impressió 3D, el tall làser, el disseny assistit, etc.

Per a això disposa d’espais de creació amb maquinària assistida per ordinador per a poder prototipar ràpidament, fabricar qualsevol mena de projecte i testar la seva viabilitat. D’aquests laboratoris, autèntics hubs d’innovació i aprenentatge col·laboratiu, han sorgit productes molt diversos: llums de producció sostenible, ulleres en impressió 3D, gerros de vidre bufat amb motlles realitzats amb impressió 3D, peces de joieria realitzades amb tall làser…

Una de les iniciatives de l’IED que millor il·lustra els resultats d’aquesta visió és la col·laboració amb l’àrea d’artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM). Aquest projecte posa en contacte anualment als estudiants de Producte amb mestres artesans — ceramistes, luthiers, joiers, artistes de vidre bufat… -per a explorar les sinergies entre tradició i disseny i facilitar solucions innovadores que revitalitzin el sector.

Aquest tipus d’iniciatives, que a priori semblen impossibles de dur a terme pels seus costos o dificultats de producció, aconsegueixen revisitar els mètodes tradicionals a partir d’eines tecnològiques, perfilant noves maneres d’entendre el disseny de producte: la creació al servei de la personalització, la sostenibilitat i la riquesa local.
Per a més info: Clica aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa