Obre les portes l’exposició ‘Paisatge de fons’: commemoració dels 20 anys de la biennal del paisatge

 

L’exposició ‘Paisatge de fons’ obre les portes a l’Espai Mercè Sala. Aquest espai commemorarà els 20 anys del a biennal del paisatge fins a finals de setembre, coincidint amb la celebració del simposi. Aquesta mostra és una oportunitat singular per explorar el camí conjunt entre la Biennal i l’AMB, i alhora és un homenatge a la tasca divulgativa d’ambdues institucions que vol transmetre a la gent de quina manera s’ha treballat el paisatgisme des de l’òptica professional al llarg de les últimes dues dècades. D’aquesta manera, el públic general podrà fer-se un esquema molt gràfic sobre l’evolució dels projectes d’espai públic des de fa 20 anys fins a l’actualitat, prenent consciència i sensibilitat cap al paisatge metropolità actual, marcat per una aposta clara cap als espais verds urbans i una infraestructura verda metropolitana.

 

“Paisatge de Fons” és una exposició que mostra el recorregut conjunt de l’AMB i el simposi a través de les 89 actuacions de l’entitat metropolitana recollides en els catàlegs de la Biennal de Paisatge, que enguany celebra el 20è aniversari. Aquest simposi s’ha entès des del principi com un lloc de trobada on es conjunten simultàniament docents, professionals i administració pública per impulsar un esdeveniment singular i de referència a escala internacional. 

 

L’exposició ensenya l’extens arxiu documental format per un gran volum de publicacions que tenen gran valor històric. Per una banda, el visitant podrà fer un viatge en el temps a través dels més de 30 exemplars històrics editats per l’AMB durant els últims 50 anys (com les memòries del Pla Director de l’Àrea Metropolitana de Barcelona del 1996). Per una altra banda, també es podrà visualitzar la col·lecció dels 5 llibres d’Espai Públic (amb la recent edició de Re-Visions de la Barcelona metropolitana), així com 89 extractes dels catàlegs de les 9 últimes Biennals amb les obres seleccionades de l’AMB al Premi Rosa Barba.  

 

Noemí Martínez, Cap de Secció de Projectes i Disseny Urbà de l’AMB, afirma que l’AMB ha estat present en la Biennal des dels seus inicis i ambdues institucions han realitzat un camí conjunt en la divulgació de la teoria i la praxis en el món el paisatgisme.” Afegeix que “Paisatge de fons” posa en valor els arxius documentals i el seu important paper en la divulgació i generació de coneixement; mostra la tasca realitzada per l’AMB en la construcció  de l’espai públic i el paisatge metropolità; ofereix al visitant un espai de consulta i reflexió; i alhora dona la possibilitat d’endur-se’n part en forma de dossier contribuint a que el contingut teòric viatgi i inundi la ciutat.”

 

Malgrat que el contingut de l’exposició sigui de caràcter tècnic, les explicacions i els missatges s’han adaptat al públic general per tal de fer-ho didàctic i a més, s’han buscat reclams que permetin la interacció amb el visitant i que tothom pugui prendre’n part. En aquest sentit, hi ha dues particularitats destacades. Per una banda, els assistents podran apropiar-se de part de l’exposició agafant els fulls que considerin i crear el seu propi dossier explicatiu per involucrar-los en l’exposició i fer-los partícips del missatge. 

 

Nou comentari