2′

Cultura

Núria Amat guanya el Premi Ramon Llull 2011

Amb la seva primera novel·la en català, "Amor i Guerra"

L’escriptora barcelonina Núria Amat ha guanyat el XXXI Premi Ramon Llull amb la seva primera novel·la en català, “Amor i guerra”, que transcorre en la Barcelona de la Guerra Civil i fa protagonista a Ramón Mercader, assassí de Leon Trotsky, amb qui està emparentada la seva família.

L’obra, que es publicarà en català, castellà (Planeta) i francès (Éditions Robert Laffont), s’ha imposat entre les 67 obres originals presentades. La guanyadora rebrà els 90.000 euros, el premi millor dotat de la literatura catalana.

Precisament la guanyadora d’enguany el 2007 va ser crítica amb qui ara li dóna aquest premi, l’Institut Ramon Llull (IRL), pel seu tracte als catalans que escriuen en castellà, perquè considera que se’ls va marginar a la Fira de Frankfurt, on la cultura catalana era la convidada d’honor: “M’agrada dir les coses que penso, i això, a vegades, no està molt ben vist”, ha dit després de guanyar el Llull.

“Sóc una escriptora de dues llengües, i això ho dic amb el cap ben alt”, ha proclamat també, després de reafirmar la seva defensa del bilingüisme.

El premi s’ha lliurat aquesta nit durant una gala en el museu d’art contemporani És Baluard de Palma amb 140 convidats, inclosos el president balear, Francesc Antich; el conseller de Cultura català, Ferran Mascarell; el conseller de Presidència balear, Albert Moragues, i el nou director de l’organisme que concedeix el premi, l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, que va guanyar el guardó en 2010.

Nou comentari