El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El sector de l’automòbil agraeix les ajudes del govern en castellà
  • CA

La Generalitat ha anunciat ajudes al sector de l’automòbil per rebaixar la crisi econòmica, però aquest els hi agraeix en castellà. Tot i les ajudes del govern català a empreses com Nissan o Seat, l’automoció es el sector que té menys en compte la llengua catalana a Internet (només un 2%), segons el baròmetre que elabora WICCAC, una organització que mesura l’ús del català a la xarxa.

En l’últim baròmetre d’aquesta entitat, el que fa balanç d’aquest desembre de 2008, reflexa que el català a Internet es troba en el seu millor moment. Per primera vegada es supera el 55% de pàgines escrites en català; percentatge superior al 40% d’agost de 2002, quan WICCAC va fer el seu primer estudi.

Tot i el creixement, hi ha sectors que suspenen. El de l’automoció és un clar exemple. De 71 pàgines web només en 2 el català hi és present. Grans marques com Seat, Citroën o Renault, obliden la llengua catalana que només apareix a les webs de Gas Gas Equip i a Autoequip. Altres sectors que tampoc aproven són els de electrodomèstics, amb només un 5% de pàgines en català, o el de grans empreses i multinacionals. El Corte Inglés o Iberia, per exemple, segueixen mostrant-se contraris a tenir la web en versió catalana.

El que sí que aposta pel català a Internet, és el món de la cultura. Totes les Universitats, per exemple, tenen la seva web en català. El teatre i la dansa també tenen pràcticament la totalitat de pàgines web escrites en català. En les pàgines webs de vins i caves, molt important pel número de pàgines que hi ha a la xarxa d’aquest sector, fins a un 88% es poden trobar en català. I, finalment, cal destacar  la importància del català a les webs de música, amb pràcticament un 80% fetes en català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa