El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El tripartit entra en campanya
  • CA

En una de les seves places més fortes, a la capital d’Osona, la CUP ha fet una exhibició de força a l’auditori Marià Vila d’Abadal, ple a vessar i amb un públic prou diferent al que es va congregar a Sabadell o l’Hospitalet de Llobregat. Però igualment entusiasta. Si a l’Àrea Metropolitana el jovent i les famílies amb criatures petites eren majoria absoluta, a Vic s’hi ha vist gent gran, joves amb camisa, homes madurs amb polos de marca, noies amb una estètica que passaria per convergent i també gent amb estètica cupaire. Vic és així. Sociològicament independentista de tota la vida, però convergent -de fet, d’Unió- de tota la vida. Fins fa uns anys, quan ERC i la CUP han igualat en regidors els convergents. I a Vic, el PSC, el PP i C’s són un element purament folklòric.

Dos plats forts, Baños i Arrufat, i dues dones que han donat testimoni de la feina de la CUP a nivell municipal, Eulàlia Reguant, de Capgirem Barcelona, i Katia Juncks, regidora de Capgirem Vic. I un nou element que ha entrat en campanya, el govern tripartit liderat per José Montilla. Eulàlia Reguant ha estat la més contundent. “L’excusa de Madrid ens roba no és vàlida”, i ha recordat que entre el 2009 i el 2014 el deute de la Generalitat s’ha multiplicat per 3,5 vegades, de manera que “aquí hi ha responsables polítics més enllà del PSOE i el PP. Són el PSC, ICV, ERC i CiU, perquè tots ells han creat un sistema fiscal regressiu lligat al pagament del deute que ingressava diners però els invertia a engreixar el capitalisme i no a garantir els drets bàsics de la població”.

En aquest sentit, Reguant ha dit que “el tripartit tampoc no va voler perseguir les famílies de defraudadors catalans, com els Carulla i els Pujol, ni tocar l’oligarquia, van preferir violar els nostres drets socials, econòmics i culturals”. En la mateixa línia, l’exdiputat Quim Arrufat ha remarcat que “les esquerres del país s’havien instal·lat també en l’elitisme polític, en la casta política, i es van acomodar a fer el mateix que els governs de Pujol”. Però Arrufat també ha volgut incloure Catalunya Sí que es Pot en aquesta crítica: “Aquesta esquerra que ara es fa dir transformadora va pel mateix camí, perquè no es pot negociar amb la gent que ha comès un autèntic cop d’estat contra Catalunya”.

Finalment, Baños. La seva intervenció ha començat fort amb una promesa que ha arrencat els aplaudiments entusiastes de l’auditori, quan els ha explicat que un diari espanyol assegura que el programa polític de la CUP per al 27S consisteix a instaurar un règim del terror com a Albània: “Sí, posarem la por al 100% dels banquers espanyols, entre els quals hi ha figures nostradíssies com el senyor Fainé, cognom gens extremeny, o el senyor Oliu, amb un cognom gens murcià”. I és que Baños no podia oblidar-se de fer una referència al company Iglesias i el seu discurs etnicista.

I encara un darrer apunt: “També va per aquesta burgesia mesella que s’amaga darrere moltes llistes electorals perquè es pensa que no els veurem, i per l’esquerra que s’ha fet petita anant a pidolar a Madrid, tots ells han de saber que farem un règim socialista per tornar a la gent la dignitat, els drets i la pasta que ens han robat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa