El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ser periodista: una professió de risc
  • CA

 

 

El 3 de maig se celebra el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, una llibertat que sovint no es veu reflectida a tots els països del món. Des de principi d’any, 8 periodistes ja han estat assassinats i 192 empresonats, segons dades del baròmetre de Reporters Sense Fronteres (RSF). 

Però els periodistes no són els únics que moren per difondre informació. També estan els que col·laboren amb els mitjans i els net-ciutadans, o ciutadans digitals, aquelles persones que utilitzen les xarxes socials com a mitjà de difusió sense ser la seva professió. Poden escriure notícies en un bloc personal, fer crítiques, tuitejar o publicar coses a Facebook, per exemple.

 

De moment és a Mèxic (3) on han assassinat més periodistes aquest any, seguit d’Iraq (2), Afganistan, Rússia i Síria.

Amb aquests resultats, Mèxic sembla ser el país menys segur per treballar de periodista. El 2016 també va ser el país amb més assassinats, 10 víctimes en total, i el 2015 el segon, amb 8 morts. 

 

Les dades del 2015 i 2016

 

El 2016 hi va haver un total de 78 assassinats, entre periodistes, col·laboradors i ciutadans digitals, 28 víctimes menys que el 2015, amb 106 morts

On es van produir els assassinats del 2016?

 

 

Un dels fets més destacats es va produir el 8 d’agost de 2016, on va haver-hi un atac suïcida a l’hospital de la ciutat-districte de Quetta, al Pakistan. Van haver-hi més de 50 ferits greus i 63 morts, entre ells 2 periodistes de Dawn News i AAJ TV. L’atemptat va coincidir amb la visita a l’hospital de periodistes i advocats per l’assassinat d’un lletrat.

 

Un altre atac es va fer el 26 de juny, on un grup gihadista de l’Estat Islàmic (EI) va matar a 5 activistes que es dedicaven a difondre informació a la ciutat de Deir al Zor, Síria. Un d’ells va morir quan els gihadistes li van col·locar la seva càmera amb explosius al coll. Posteriorment el grup terrorista va difondre un vídeo amb les execucions de les cinc víctimes titulat “La inspiració de Satanàs”.

 

Del 2016 també s’ha de destacar un atac dirigit exclusivament a periodistes. El 20 de gener es va produir un atemptat suïcida dirigit a mitjans de comunicació a Kabul –Pakistan. L’explosió va matar els 7 periodistes de Moby Group Tolo TV que estaven en una furgoneta i va deixar a 28 ferits.

 

 

On es van produir els assassinats del 2015?

 

El 7 de gener del 2015 hi va haver un atac contra periodistes difícil d’oblidar, l’atemptat contra Charlie Hebdo, a París, que va matar a 12 persones, 8 d’elles periodistes i va deixar 8 ferits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa