Durant anys s’ha culpat els ous d’augmentar el colesterol LDL, conegut com a “colesterol dolent”. Tanmateix, un nou estudi de la Universitat del Sud d’Austràlia ha demostrat que els ous no incrementen aquest colesterol si no s’abusa dels greixos saturats a la dieta. Aquesta revelació posa en dubte creences nutricionals arrelades i obre la porta a una alimentació més flexible i saludable.

L’experiment, liderat per Jon Buckley, va analitzar centenars de persones durant diverses setmanes per avaluar com afectava el consum diari d’ous als nivells de colesterol LDL en sang. Els resultats van ser clars: mentre els greixos saturats es mantinguessin baixos, l’ou no augmentava el colesterol “dolent”. Això canvia l’enfocament sobre el paper que tenen els ous en la nostra salut cardiovascular i la importància de controlar altres tipus de greixos a la dieta.

Què van estudiar realment els científics?

L’equip d’investigadors va voler analitzar si l’ou, aliment tradicionalment restringit pel seu colesterol, influïa directament en el colesterol LDL quan es consumeix dins d’una dieta baixa en greixos saturats. Durant l’estudi, els participants van incorporar ous a la seva alimentació habitual, controlant la resta de greixos perquè no superessin un percentatge saludable. Es van mesurar diferents paràmetres lipídics en sang per avaluar l’impacte.

La vella reputació de l’ou

Durant dècades, els ous van ser senyalats com un dels grans enemics del colesterol. El seu alt contingut en colesterol dietètic va portar moltes guies de salut a desaconsellar-los, especialment per a persones amb risc cardiovascular. Es va arribar a recomanar limitar-ne el consum a un parell d’ous per setmana. Aquesta idea es va convertir en un dogma que pocs van qüestionar.

Colesterol: el veritable enemic

El que la ciència moderna ha aclarit és que el colesterol en sang, especialment el LDL, està més influenciat per la quantitat de greixos saturats que ingerim que pel colesterol dietètic d’aliments com els ous. Els greixos saturats, presents en productes processats, carns grasses i alguns làctics, tenen un efecte molt més gran sobre els nivells de LDL i, per tant, sobre el risc cardiovascular.

El que diu la ciència actual

Segons Jon Buckley, líder de l’estudi, “els ous poden formar part d’una dieta saludable si es limiten els greixos saturats”. El treball publicat a l’American Journal of Clinical Nutrition dona suport a aquesta afirmació amb dades sòlides. Les persones que van mantenir una dieta baixa en greixos saturats i van consumir ous diàriament no van veure augmentar significativament el seu colesterol LDL.

Com aplicar aquesta descoberta a la teva dieta

Incorporar ous a l’alimentació diària pot ser segur i beneficiós, sempre que es controli la ingesta de greixos saturats. Això significa preferir olis vegetals saludables, consumir carns magres i evitar processats rics en greixos poc saludables. Els ous aporten proteïnes d’alta qualitat, vitamines i minerals, per això incloure’ls amb moderació pot formar part d’una dieta equilibrada.

El futur de la nutrició basada en evidència

Aquest estudi és un clar exemple de com la ciència nutricional evoluciona i desafia mites arrelats. Ens convida a revisar les nostres creences i adaptar els nostres hàbits alimentaris amb informació actualitzada i rigorosa. La nutrició personalitzada i l’enfocament en la qualitat global de la dieta guanyen protagonisme davant la demonització d’aliments específics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa