L’oli d’oliva verge extra no és només un ingredient de cuina. És molt més. És un d’aquells remeis naturals que semblen trets d’un receptari antic, però que la ciència moderna no només no descarta, sinó que avala amb dades concretes. Perquè no és un simple truc de màrqueting mediterrani. És un antiinflamatori real, amb efectes demostrats, encara que a molts no els interessi explicar-ho tan clar.
No parlem de màgia ni de supersticions. Parlem de bioquímica. D’un producte amb capacitat de plantar cara a la inflamació crònica, aquesta bèstia silenciosa que devora el cos des de dins i que és a la base de moltes malalties modernes. Cardiopaties, artritis, obesitat, diabetis tipus 2… totes tenen un enemic comú: la inflamació sostinguda en el temps.
I aquí l’oli d’oliva verge extra —AOVE, per als amics— té molt a dir.
Un antiinflamatori amagat al rebost
El tenim a casa, moltes vegades sense adonar-nos del seu autèntic poder. L’AOVE no és només un greix més. És una arma, un escut contra la inflamació.
Quin és el responsable d’aquest superpoder? L’oleocantal. Un compost fenólic que no sona gens atractiu, però que actua com un autèntic antiinflamatori natural. I no és una metàfora buida. El seu efecte s’ha comparat amb el de l’ibuprofèn. Sí, ho has llegit bé. Inhibeix les enzimes COX-1 i COX-2, els mateixos objectius que bloquegen els medicaments antiinflamatoris no esteroïdals (AINEs) per frenar la inflamació.
No és bruixeria. És química pura.
Per descomptat, no et beguis mitja ampolla esperant el mateix resultat que una pastilla d’ibuprofèn. L’efecte de l’oleocantal és més suau, més gradual. Però és real. Consumit diàriament, dins d’una dieta equilibrada, és capaç d’amortir la inflamació crònica. Aquella que no fa mal avui, però que et posa malalt demà.
L’or líquid del Mediterrani: molt més que oleocantal
Però l’oli d’oliva verge extra no s’acaba amb l’oleocantal. És molt més que això. La seva riquesa en polifenols antioxidants converteix cada cullerada en un autèntic còctel antiinflamatori i protector cel·lular. Combateix l’estrès oxidatiu, aquesta oxidació silenciosa que envellix les nostres cèl·lules i alimenta la inflamació crònica.
I no oblidem els seus àcids grassos monoinsaturats, especialment l’àcid oleic. Aquestes grasses “bones” no són només un detall saludable. Milloren el perfil lipídic, redueixen el colesterol LDL, augmenten l’HDL i ajuden a calmar la inflamació sistèmica. Un autèntic tresor nutricional amb beneficis comprovats.
Quan la dieta mediterrània ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, no és per romanticisme culinari. És perquè aquesta manera de menjar ha demostrat reduir el risc d’infart, ictus i altres malalties inflamatòries. I l’oli d’oliva verge extra n’és el cor.
La ciència no enganya: evidència que el recolza
Hi ha qui pensa que tot això són contes de l’àvia. Que l’“or líquid” és un producte de màrqueting per a turistes. Però l’evidència científica desmunta qualsevol xiringuito de mentides.
Estudis publicats a revistes com Nature han demostrat que l’oleocantal actua com a inhibidor de COX-1 i COX-2, les mateixes enzimes que frenen medicaments com l’ibuprofèn.
Investigacions al Journal of Nutritional Biochemistry han documentat reduccions de la proteïna C reactiva (PCR), un marcador clàssic d’inflamació, en persones que adopten dietes riques en oli d’oliva verge extra.
Estudis poblacionals en països mediterranis mostren perfils lipídics més saludables i menor incidència de malalties cardiovasculars. I no, no és casualitat. És el resultat d’un patró dietètic ric en vegetals, llegums, cereals integrals, una mica de vi negre i, per descomptat, generoses dosis d’oli d’oliva verge extra.
Però alerta: no és cap miracle
Aquí és on toca desmuntar la trampa. Perquè hi ha qui s’aprofita i el ven com la solució màgica. I no ho és.
No substitueix un tractament mèdic. No cura malalties greus per si sol. No et salva d’un infart si la teva dieta es basa en menjar ultraprocessat i alcohol barat.
És calòric: al voltant de 120 kcal per cullerada. Pots inflar-te de “salut” i engreixar-te sense adonar-te’n. Sí, fins i tot el bo engreixa.
El seu efecte antiinflamatori és real però moderat. No et prenguis un litre pensant que substituirà les teves pastilles. Et faràs mal.
I el seu valor depèn del context: si el fas servir per fregir croquetes cada dia a 200 °C, destruiràs bona part dels seus compostos beneficiosos. Així de clar.
Com aprofitar-lo de veritat
La bona notícia és que fer-lo servir bé és fàcil. No cal ser xef ni nutricionista per treure-li profit.
- Tria sempre oli d’oliva verge extra (AOVE). Res de refinats ni barreges barates. El verge extra és el que conté més polifenols i oleocantal.
- Utilitza’l en cru sempre que puguis. Sobre amanides, verdures al forn, pa integral. És així com conserva tot el seu poder antiinflamatori.
- 2–4 cullerades al dia són més que suficients. No cal beure’s l’ampolla.
- Evita fregir-lo a temperatures molt altes. Encara que aguanta millor que altres olis, la calor extrema destrueix els seus compostos més valuosos.
Així de simple. I així d’eficaç. Perquè no hi ha res més mediterrani que cuidar-te mentre gaudeixes del sabor.
El mite, desmuntat: ni miracle ni tonteria
Vivim en un món que adora els extrems. O és un verí perquè engreixa, o és la cura miraculosa que ho salva tot. I ni una cosa ni l’altra.
L’oli d’oliva verge extra és un antiinflamatori natural real. No un conte de fades. No una solució per a tots els mals. Però sí un aliat quotidià, accessible i saborós per reduir la inflamació crònica i millorar la teva salut cardiovascular.
Així que la pròxima vegada que sentis que és “només màrqueting mediterrani”, pensa en tot això. Pensa en la ciència, en els estudis, en els anys de tradició i en l’evidència que el recolza.
Perquè l’AOVE no necessita focs artificials ni promeses buides. La seva força és en el que realment és: un autèntic or líquid capaç de protegir-te des de dins.
Si vols cuidar-te de veritat, ja saps per on començar.