La pèrdua de sabor en els tomàquets actuals té una explicació científica i no és cap conspiració comercial. El bioquímic José Miguel Mulet ens convida a entendre per què el que mengem avui no té el mateix gust que recordem. I ens adverteix: la solució no està en el passat, sinó en canviar els nostres hàbits com a consumidors.
Mulet, catedràtic en bioquímica i biologia molecular, desmunta el mite que els tomàquets “ja no tenen gust” com abans. Segons ell, l’actual model de producció respon a una necessitat bàsica: alimentar una gran quantitat de persones amb un fruit especialment difícil de conservar. La seva mirada científica no només il·lumina les causes del problema, sinó que ofereix solucions concretes per recuperar el sabor autèntic.
La veritat sobre el gust dels tomàquets
La nostàlgia del gust és una emoció poderosa. Molts afirmen que els tomàquets d’avui ja no tenen l’aroma i la intensitat de temps passats. Mulet qüestiona aquesta idea des del rigor: “Jo a la gent que diu que els tomàquets no saben com abans li preguntaria que li diguin a la seva àvia de què tenien gust els tomàquets Raf de la seva infantesa… espòiler, no se’n recordarà perquè tot el que acabo de nomenar són varietats molt recents que no existien fa cinquanta anys”.
Aquesta afirmació posa en evidència que molts dels sabors que avui considerem “perduts” en realitat mai van existir com a tal. Les varietats actuals són noves, millorades en molts casos, i algunes ofereixen una experiència gustativa sorprenent. Però també són més fràgils.
El problema no és nou: és logístic
El repte més gran del tomàquet és la seva curta vida útil. “En el punt de maduració perd fermesa i consistència, la qual cosa fa que no el puguis ficar en caixes i que la seva vida útil sigui molt curta”, explica l’expert. Això obliga als distribuïdors a recollir-los abans d’hora, sacrificant sabor per resistència.
Per aquest motiu, la cadena alimentària opta per varietats que resisteixen millor el transport i la manipulació, encara que això signifiqui renunciar a una part del seu gust. Aquesta tria no és casual ni capriciosa: “Cal donar menjar a molta gent i el tomàquet és un fruit una mica complicat”, afirma Mulet.
El tomàquet de tota la vida… no existia
Molts dels tomàquets que avui considerem “tradicionals” tenen en realitat una història molt recent. El tomàquet rosa del Somontano, els Kumato o els Raf no són herències de l’àvia, sinó innovacions recents. Aquesta confusió entre memòria emocional i realitat botànica fa que sovint es critiqui el present idealitzant un passat que mai va ser tan saborós com creiem.
Mulet apunta que, en realitat, “alguns sabors de tomàquet hem guanyat”. És a dir, hi ha varietats actuals que superen en qualitat gustativa les d’altres èpoques, però que no sempre arriben als supermercats per motius de conservació i distribució.
Solucions: temporada i proximitat
Davant aquest escenari, l’especialista ofereix una recomanació senzilla i efectiva: comprar tomàquets de temporada i buscar productors de proximitat. “Encara es poden trobar tomàquets molt bons”, assegura.
Els tomàquets madurats a la planta i collits en el moment òptim de maduració tenen un gust incomparable. Però aquesta qualitat només es manté si es consumeixen en un temps curt, cosa que difícilment poden garantir les grans superfícies comercials.
Apostar per mercats locals, productors petits i varietats estacionals és clau per recuperar el plaer d’un tomàquet amb gust autèntic. No es tracta només de comprar un producte, sinó de canviar la manera com entenem i valorem el menjar.
Redescobrir el gust real del tomàquet
El tomàquet no ha perdut el gust. Som nosaltres qui hem perdut la paciència, l’accés directe al productor i la consciència del que implica alimentar milions de persones. La reflexió de José Miguel Mulet ens recorda que el sabor no només està en el fruit, sinó també en les nostres decisions com a consumidors.
¿Quan va ser l’última vegada que vas tastar un tomàquet de veritat? Potser ha arribat el moment de tornar a mirar el que mengem… i a qui ho comprem.
Si aquest article t’ha fet pensar, comparteix-lo. Els bons tomàquets també es troben boca a boca.