Viure bé
Els metges ho confirmen: aquest aliment protegeix les artèries i regula el colesterol

Una alimentació saludable pot ser la millor aliada per al teu cor. Entre tots els nutrients, hi ha una proteïna que ocupa el primer lloc segons els cardiòlegs. Sabies que consumir-la regularment podria reduir el risc de malalties cardiovasculars i allargar la teva vida?

No es tracta d’un superaliment de moda ni d’un producte miraculós. És una font natural, accessible i avalada per dècades d’investigació mèdica. La ciència ho confirma: el peix blau encapçala la llista de les millors proteïnes per al sistema cardiovascular.

La dieta també batega: com el que menges afecta el teu cor

El cor no només s’entrena amb exercici; també es reforça amb cada àpat. El que ingerim pot influir directament en els nivells de colesterol, la pressió arterial i el risc de patir un infart. Per això, els experts en cardiologia insisteixen cada cop més en el paper central de la nutrició com a estratègia preventiva.

L’American Heart Association i altres entitats internacionals destaquen que una dieta rica en fruites, verdures, cereals integrals, greixos saludables i proteïnes magres pot disminuir considerablement el risc de malalties del cor. Però entre totes les fonts de proteïna, n’hi ha una que brilla amb llum pròpia.

Peix blau: l’aliat silenciós del sistema cardiovascular

El salmó, la tonyina, la sardina, el verat i el seitó són exemples del que es coneix com a peix blau. Aquesta categoria es caracteritza per tenir un alt contingut en àcids grassos omega-3, un tipus de greix saludable que ha demostrat efectes protectors sobre el cor.

“El peix blau és una de les millors fonts naturals d’omega-3, fonamentals per reduir la inflamació, millorar el perfil lipídic i protegir les artèries”, expliquen cardiòlegs consultats per mitjans de salut. Aquests àcids grassos no només disminueixen els triglicèrids, sinó que també prevenen la formació de plaques a les artèries i estabilitzen el ritme cardíac.

Això diuen els experts: no el deixis fora del teu plat

Els cardiòlegs coincideixen que el consum regular de peix blau pot reduir fins a un 30% el risc de mort per malaltia cardiovascular. Així ho avalen estudis com el publicat a la revista mèdica “Circulation”, que conclou que ingerir omega-3 provinents del peix té un efecte preventiu robust.

La recomanació general és incloure dues racions setmanals de peix blau a la dieta, preferiblement cuinat al forn, a la planxa o al vapor, evitant fregits que puguin desvirtuar-ne els beneficis.

Formes saludables de consumir aquesta proteïna

Incorporar peix blau a la dieta és més fàcil del que sembla. Pots optar per un sopar lleuger de sardines a la planxa amb amanida, un tàrtar de tonyina fresca o una amanida de cigrons amb verat. Per a qui prefereix preparacions més tradicionals, el salmó al forn amb verdures sempre és un encert.

Evita les conserves amb alt contingut en sal o olis refinats. Sempre que puguis, tria peix fresc o congelat sense additius. També és important variar les espècies per aprofitar diferents perfils nutricionals i evitar la sobreexposició al mercuri que presenten alguns peixos grans.

Errors habituals: el que no s’ha de fer

Un dels errors més comuns és pensar que qualsevol proteïna és bona per al cor. Carns vermelles processades, embotits, salsitxes i bacó, tot i ser riques en proteïnes, estan carregades de greixos saturats i sodi, cosa que pot elevar la pressió arterial i el colesterol LDL (“dolent”).

Tampoc és recomanable fregir el peix o cobrir-lo amb salses industrials. Aquestes tècniques anul·len gran part de les seves propietats saludables i poden transformar un àpat cardioprotector en un risc innecessari.

Altres nutrients que acompanyen aquesta proteïna

A més dels omega-3, el peix blau aporta vitamina D, seleni, iode i proteïnes d’alt valor biològic. Aquests nutrients treballen en sinergia per enfortir el sistema immunitari, la funció cerebral i muscular, a més de la cardiovascular.

Acompanyar el peix amb verdures de fulla verda, alvocat, nous o oli d’oliva verge extra pot potenciar encara més els seus efectes beneficiosos.

Menja amb el cor en ment

Invertir en la salut del cor comença pel plat. Escollir el peix blau com a principal font de proteïna és una decisió avalada per la ciència, els metges i, cada vegada més, per qui busca viure millor i més temps.

I tu, ja has inclòs el peix blau a la teva dieta setmanal? Petits canvis poden marcar grans diferències. Comparteix aquest article amb qui encara no coneix el veritable poder d’aquesta proteïna i fes el primer pas cap a un cor més sa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa