Viure bé
Com triar millor les fonts de proteïna: el truc de Borja San Félix per optimitzar la teva dieta

Sabies que 20 grams de proteïna no sempre equivalen a la mateixa quantitat de calories? Aquesta dada sorprenent és clau per a aquells que volen optimitzar la seva alimentació sense perdre energia ni guanyar pes de més. Borja San Félix, entrenador personal amb gran presència a les xarxes socials, explica per què és fonamental entendre aquesta diferència i com utilitzar un senzill truc per treure el màxim profit de les proteïnes que consumeixes.

No totes les proteïnes tenen el mateix impacte calòric

Moltes persones creuen que consumir una quantitat fixa de proteïna implica un aport calòric estàndard. No obstant això, no és així. Segons Borja San Félix, la diferència calòrica entre 20 grams de proteïna pot variar considerablement depenent de l’aliment. Per exemple, mentre que 20 grams de proteïna procedents de clares d’ou aporten unes 51 calories, la mateixa quantitat de proteïna obtinguda de cigrons pot arribar a suposar gairebé 200 calories. Aquesta diferència pot semblar petita, però al llarg del dia pot marcar una gran diferència en el control de pes i l’energia disponible.

El truc de l’entrenador per triar millor

Borja recomana fixar-se no només en la quantitat de proteïna, sinó també en l’aport calòric total de cada font. En un vídeo viral a TikTok, explica que “hi ha una gran diferència calòrica en 20 grams de proteïna de diferents aliments, per això cal utilitzar aquest truc”. Aquest truc consisteix a conèixer i comparar les calories que acompanyen la proteïna en cada aliment, optant per fonts que proporcionin una major eficiència calòrica segons els objectius de cada persona, ja sigui perdre greix, guanyar massa muscular o mantenir el pes.

Comparativa clara: proteïnes amb calories diferents

Per il·lustrar aquesta idea, Borja posa exemples concrets:

  • Clares d’ou: 20 grams de proteïna equivalen a aproximadament 51 calories.
  • Pit de pollastre: 20 grams de proteïna aporten al voltant de 100 calories.
  • Cigró cuit: 20 grams de proteïna suposen unes 200 calories.
  • Vedella magra: aproximadament 20 grams de proteïna aporten unes 110 calories.

Aquesta variabilitat es deu al contingut de greix, hidrats de carboni i altres nutrients presents a cada aliment que acompanyen la proteïna. Així, encara que les proteïnes siguin iguals en quantitat, l’aport energètic total difereix.

Com aplicar aquest truc en el teu dia a dia

Si vols optimitzar la teva ingesta proteica sense excedir les calories, el consell de Borja és senzill: prioritza fonts proteiques amb menys calories acompanyants si el teu objectiu és la pèrdua de pes o manteniment, i opta per fonts més calòriques si busques augmentar massa muscular i energia. A més, conèixer aquesta diferència ajuda a planificar millor els àpats i evitar excessos que puguin perjudicar les teves metes.

Per exemple, incloure clares d’ou i pit de pollastre pot ser ideal per a dietes hipocalòriques, mentre que consumir llegums com els cigrons és més recomanable per a aquells que necessiten més energia.

Més enllà de les calories: qualitat i varietat

Tot i que el recompte calòric és important, Borja també recorda que la qualitat de les proteïnes i la varietat en la dieta són fonamentals per a una alimentació equilibrada. No es tracta només de comptar calories, sinó d’assegurar un bon aport d’aminoàcids essencials, vitamines i minerals que cada aliment aporta.

L’eficiència nutricional com a clau

Entendre que 20 grams de proteïna poden tenir un impacte calòric molt diferent segons l’aliment és un pas fonamental per millorar la teva alimentació. Com conclou Borja San Félix, utilitzar aquest truc no només millora el control calòric, sinó que també ajuda a assolir objectius nutricionals de manera més eficient i saludable.

T’ha resultat útil aquest consell? Comparteix-lo amb els teus amics i comenta com apliques tu l’elecció de les teves fonts de proteïna!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa