L’esmorzar que potencia la funció cerebral segons la ciència: millora el rendiment de la memòria María Merino, nutricionista: “La margarina és pitjor elecció que la mantega, pels seus greixos trans i el seu efecte proinflamatori”
L’esmorzar no és necessàriament l’àpat més important del dia, però sí que pot influir en com ens sentim i rendim durant el matí. Tot i així, és freqüent cometre errors en preparar-lo, triant opcions poc equilibrades o excessivament calòriques. Per aclarir què ha d’incloure un esmorzar saludable, el nutricionista Pablo Ojeda ha compartit una sèrie de pautes útils que ajuden a millorar aquest primer àpat del dia i desmunten diversos mites comuns.
En una de les seves intervencions, l’expert en nutrició va explicar quins aliments convé evitar i quins han de formar part d’aquest primer àpat del dia. Ojeda insisteix en la importància nutricional de l’esmorzar, fent referència a un estudi de la Universitat d’Oviedo, que estableix que l’esmorzar hauria d’aportar entre un 15% i un 35% de les calories totals del dia. Sota aquesta premissa, el dietista adverteix que les galetes amb cafè o els cereals no són bones opcions. “Quatre galetes tenen 200 calories, el que és el mateix que unes bones torrades amb pernil”, ha assenyalat el col·laborador, subratllant l’alt contingut calòric d’aquests productes ultraprocessats.
Les tres claus d’un esmorzar complet
Segons el nutricionista, un esmorzar ideal ha de contenir tres elements essencials: hidrats de carboni, greixos saludables i proteïnes. Per cobrir la part dels hidrats, Ojeda proposa opcions habituals al rebost: “Una bona torrada de pa integral, uns cereals integrals i una mica de civada“, va enumerar durant la seva intervenció al programa.
Quant als greixos saludables, recomana mantenir-los en quantitats reduïdes i optar per aliments com “un raig d’oli d’oliva, mig alvocat o una mica d’ou“, que considera “meravellosos” per la seva aportació nutricional. No obstant això, va advertir del perill d’acumular massa greixos en el mateix àpat. “Si a l’alvocat també li afegim oli, el contingut calòric serà molt més gran”, va explicar.
Per completar l’esmorzar, Pablo Ojeda recomana incloure una font de proteïna rica en nutrients com “ou, pernil ibèric o una truita“. No obstant això, va matisar que no tots els embotits són vàlids. “Alguns embotits tenen moltes sals, però n’hi ha alguns que són millors que d’altres. Com més gran sigui el percentatge de carn en aquest embotit, millor serà. Ha de tenir un mínim d’un 85% de carn, perquè, si no, no val la pena”, va indicar l’expert.