Viure bé
Adéu al colesterol alt: el tubercle que redueix el colesterol com per art de màgia i ningú t’ho ha explicat

Hi ha un tubercle que ha passat desapercebut a moltes llars, però que podria ser la solució natural que estàvem esperant. No es tracta d’un remei miraculós tret d’una pel·lícula de ciència-ficció, sinó d’un aliment ancestral que ha tornat per reclamar el seu lloc a la nostra dieta. Mentre seguim obsessionats amb suplements cars i dietes impossibles, aquest humil vegetal podria ajudar-nos a combatre un dels enemics més silenciosos de la nostra salut: el colesterol i els triglicèrids elevats.

Parlem del nyam, un tubercle que a més de ser nutritiu, té una potent acció reguladora sobre els lípids a la sang. I sí, encara que el seu nom soni exòtic i fins i tot una mica graciós, el seu poder curatiu és tan real com preocupant és el desconeixement generalitzat sobre ell.

Una bomba natural contra el colesterol

El colesterol alt és una bomba de rellotgeria. S’instal·la sense fer soroll, s’acumula a les artèries i, quan ens n’adonem, ja ha fet mal. El mateix passa amb els triglicèrids. Són silenciosos, invisibles… i letals. Però el nyam, aquest tubercle que molts han vist als mercats sense fer-li cas, té la capacitat de reduir significativament aquests nivells, gràcies al seu alt contingut de fitosterols i fibres solubles.

El més sorprenent és que no es tracta d’una moda ni d’una tendència gurmet, sinó d’un aliment tradicionalment utilitzat a països d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. El seu consum regular ha demostrat ser eficaç per reduir el colesterol LDL (el dolent) i els triglicèrids, i millorar el colesterol HDL (el bo). I nosaltres? Doncs seguim sense saber-ho. Seguim ignorant aquest heroi de la cuina saludable.

Propietats curatives que la ciència confirma

No és bruixeria ni remeis de l’àvia sense base. Hi ha estudis científics que avalen els seus efectes. Investigacions publicades en revistes de nutrició i medicina han demostrat que el consum de nyam pot reduir fins a un 30% els nivells de triglicèrids en persones amb hipertrigliceridèmia. I no només això: també millora la funció hepàtica i contribueix a una millor digestió, ajudant el cos a eliminar greixos innecessaris.

Però aquí ve el més increïble: molt poca gent ho sap. I és que, com sol passar, el natural no es promociona com els productes farmacèutics. No hi ha campanyes milionàries ni influencers parlant del nyam. No és “cool”, no és fotogènic, no surt a les xarxes. Però és efectiu. Molt efectiu.

Un aliment oblidat que hauria de ser obligatori

Mentre les farmàcies s’omplen de pastilles per baixar el colesterol, el nyam continua al seu racó, barat, accessible i ple de propietats. Quantes malalties es podrien evitar si aquest tubercle formés part habitual de la nostra dieta?

A més de la seva acció sobre els lípids a la sang, el nyam té un alt contingut de vitamina B6, potassi i antioxidants, cosa que el converteix en un aliat potent contra la inflamació, els problemes circulatoris i fins i tot els desequilibris hormonals. De fet, algunes varietats de nyam contenen una substància anomenada diosgenina, precursora d’hormones com la progesterona, la qual cosa el fa ideal en etapes com la menopausa.

Així pots incloure’l a la teva dieta (sense morir en l’intent)

D’acord, ho sabem: el nyam no és tan popular com la patata, ni tan “fashion” com l’alvocat. Però cuinar-lo és fàcil. Pots bullir-lo, rostir-lo, afegir-lo a estofats o fins i tot fer-ne “chips” saludables. Té un sabor suau, lleugerament dolç, i combina bé amb carns, llegums o com a base per cremes i purés.

T’imagines substituir una ració de patates fregides per nyam bullit amb un rajolí d’oli d’oliva i una mica de pebre vermell? El teu cor (literalment) t’ho agrairà. I el millor: no cal ser un xef ni gastar una fortuna. N’hi ha prou amb anar al mercat, buscar aquest tubercle oblidat i donar-li una oportunitat.

Una revolució silenciosa des de la cuina

El nyam no només hauria d’estar a més llars. Hauria d’estar a la llista d’aliments recomanats pels metges, als menús escolars, als programes de salut pública. Perquè quan una cosa tan senzilla pot fer tant per la nostra salut, el mínim que hauríem de fer és parar atenció.

És hora de mirar enrere, cap als aliments que les nostres àvies utilitzaven sense saber que eren superaliments. És hora de deixar de menystenir allò que no té marca ni publicitat. I és hora de començar a cuidar el nostre cos des del plat.

Perquè mentre seguim ignorant el nyam, seguirem alimentant el colesterol. I això, estimats lectors, sí que és un problema molt seriós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa