Illa critica que el Govern es posi “estupend” amb Netflix mentre incompleix la Llei del cinema

El líder del PSC, Salvador Illa, ha criticat que el Govern es posi ara “estupend i exigent” amb el 6% de Netflix, HBO i Amazon Prime quan des de fa més deu anys incompleix la Llei del cinema de Catalunya. Aquesta llei es va aprovar el juliol del 2010 i determina que almenys el 50% de les produccions cinematogràfiques comercials projectades als cines de Catalunya han de ser en català. Aquest 50% es va reduïr al 25% després de la sentència del Tribunal Constitucional, del 2017.

La norma a la que fa referència Illa obliga les empreses distribuïdores a garantir que totes les pel·lícules que s’han estrenat doblades o subtitulades en català en sales de Catalunya enviïn la versió a tots els canals de distribució (televisions, plataformes digitals, DVD, etc.) després de l’estrena a les sales. Aquesta norma no es complex, com denuncien de forma reiterada organitzacions com la Plataforma per la Llengua.

En una entrevista a l’agència ACN, Illa ha apuntat que el Govern hauria d’aplicar “el principi d’autoexigència” perquè això “li donaria més credibilitat”. Qüetionat per si creu que seria adient que també es fixés una quota per al català per a les grans plataformes, com Netflix, HBO o Amazon Prime, més enllà de les espanyoles, Illa ha manifetat que li “agradaria” que hi estigués reconegut. Però ha demanat anar més enllà, ha expressat que en aquestes plataformes “també volen creacions bones” i ha reivindicat que a Catalunya hi ha “molt talent”.

En l’entrevista, Illa parla també de la polèmica sobre el 25% a les escoles després de la sentència del Tribunal Suprem. Els socialistes van declinar assistir a una reunió convocada pel conseller d’Educació després de la sentència del Suprem, en què sí que hi van anar ERC, JxCat, CUP-NCG i En Comú Podem. No hi van anar perquè Cambray no havia convocat a tots els grups parlamentaris. “S’ha de comptar amb tothom”, ha insistit Illa, que creu que “agradi o no agradi les posicions que cadascú defensa, pel català el millor que es pot fer es recuperar un consens molt ampli”. “Almenys s’ha d’intentar i convocar a tothom”.

A més, Illa ha dit que el PSC “no hi serà” per anar-se a fer “fotos per a desafiar resolucions judicials”. En canvi, el Govern sí que pot comptar amb ells, ha dit, per “treballar i recuperar el consens. “La història del PSC i el seu compromís amb la no segregació a Catalunya i amb l’escola en defensa de la cultura catalana i la llengua no admet que ningú ens doni lliçons”, ha etzibat. “Jo no en donaré, però no en rebré de ningú, tampoc del conseller”, ha conclòs. El cap de l’oposició a la cambra ha dit que el PSC es compromet en el pacte nacional per la llengua que proposa l’executiu i ha lloat la tasca de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga: “Quin contrast amb altres membres del Govern”.

Comentaris

  a cagar a la via Desembre 04, 2021 | 09:35
  Que diu el president a l'ombra? ex-ministre de sanitat i militant d'un partit que ni és socialista ni molt menys obrer, això si, molt espanyol.
  Ricard Desembre 04, 2021 | 10:51
  Els del PSOE per estar tan a favor de la llei del cinema, amb un 50% de quota de català com és que a la llei de l'audiovisual només defensen un 6%? Si tan disgustats estan amb l'aplicació de la llei del cinema perque no ho denuncien al contenciós l'incompliment d'una llei des de fa 10 anys aprovada? A qui volen enganyar?
  Martí Desembre 04, 2021 | 10:57
  Mira que es imbécil aquest tió. Em fan més ràbia tots aquests hipòcrites i cínics que diuen una cosa i després fan apassionadament tot lo contrari. Si no fos per ERC i Junts el psoe mai faria res. La seva defensa de la cultura catalana és més habitat per tenir-la en inferioritat de condicions.
  egs Desembre 04, 2021 | 11:34
  I HO DIU UN QUE NO PARLA CATALÀ, Com a bon españó que és???
  Pere Gil Desembre 04, 2021 | 11:35
  Diu que no accepta lliçons de ningú, aquest mongol? Doncs te'n farien falta unes quantes, rei...
  Illa té tota la raó Desembre 04, 2021 | 12:57
  Està posant en relleu la incompetència dels nacionalistes tant per legislar com per executar les seves pròpies lleis. Per descomptat, la Llei de Cinema de Catalunya és un absurd en si mateix: part de dogmes no de realitats.
   Només català Desembre 04, 2021 | 17:29
   No no la té, es senzillament un doll
   Ricard Desembre 04, 2021 | 19:26
   El seu nivell de català és proporcional a la seva perspicàcia política.
  PSOCIATES Desembre 04, 2021 | 13:45
  Aquests pallasos son el més cínic de la política moderna. Porten la mentida a la sang.
  Català Desembre 04, 2021 | 15:57
  Els pseudosociaistes no enganyen ningú; només els seus correligionaris els fan la gara-gara i prou.
  Només li falta el nas Desembre 05, 2021 | 00:17
  Us hi heu fixa't la cara de pallasso que te l'illa???

Nou comentari