El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La catedral de Notre-Dame se salva “in extremis”
  • CA
La catedral de Notre-Dame de París, en flames | Europa Press

 

 

Els bombers de París han iniciat poc després de les set de la tarda una intervencó per apagar les flames d’un foc que s’ha originat a la catedral de Notre-Dame. L’incendi s’ha declarat a l’agulla central del temple, d’on surten les flames. L’arquebisbe de París, Michel Aupetit, ha explicat que els bombers continuen lluitat per salvar les torres de la catedral. “L’estructura, el sostre i l’agulla s’han calcinat. Deixeu-nos resar”, ha afegit. Davant d’això, ha convidat tots els sacerdots de la ciutat a “tocar les campanes de les esglésies per convidar a l’oració”.

 

Ha caigut l’agulla del temple | Europa Press

 

 

Segons un portaveu del temple, el monument històric més visitat d’Europa, l’incendi s’ha iniciat a les 18.50 hores. L’incendi estaria “potencialment relacionat” amb les obres de renovació de l’edifici. Les flames han calcinat la part superior del temple i ha caigut l’agulla. Poc abans de les deu de la nit, el bombers asseguraven que “no estan segurs de poder aturar la propagació del foc”, sembla però, que cap a un quart de dotze de la nit, els bombers afirmarien que s’hauria aconseguit “salvar” l’estructura de Notre-Dame i que aquesta estaria “fora de perill dins de la seva globalitat”, en declaracions que ha pogut recollir la premsa francesa. 

 

“El foc ha disminuït en intensitat, per la qual cosa podem pensar que l’estructura de Notre-Dame està salvada, especialment el campanar nord”, ha afirmat el secretari d’Interior. També ha confirmat que dos terços de la coberta han quedat totalment destruïts, inclosa l’emblemàtica agulla de la catedral. Les dues torres han resistit, tot i que l’interior de l’atri està “destrossat” i el sostre ha quedat ple de fum. Segons apunten algunes fonts recollides per mitjans locals, un bomber hauria resultat ferit greu.

 

L’adjunt a l’alcaldia de París, Emmanuel Grégoire, i la prefectura de policia de París han demanat a través de les xarxes socials que la zona sigui evacuada per deixar intervenir els serveis de socors. No s’han registrat persones ferides.

 

 

La catedral de Notre-Dame, en flames | Europa Press

 

 

Les forces de seguretat han establert ja un perímetre de seguretat al voltant de la catedral i han desallotjat les ponts que comuniquen la illa de la Cité on està el temple amb la resta de la ciutat.

 

“Emoció de tota la nació. Penso en els catòlics i tots els francesos. Com tots els compatriotes, estic trist aquest vespre al veure com crema aquesta part de tots nosaltres”, ha assegurat, per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron. 

 

El ministeri de l’Interior francès ha informat que s’han mobilitzat 400 bombers per intentar apagar les flames que cremen des de fa hores la catedral. Des dels Bombers manifesten que s’han descartat l’ús dels avions Canadair perquè “no estan adaptats tècnicament per fer front aquest tipus d’incendis”.

 

El govern de l’Interior manifesta que els helicòpters o avions, pel pes de l’aigua i la intensitat a baixa altitud podrien fer més fràgil encara l’estructura de la catedral i provocar danys col·laterals sobre els immobles dels voltants.

 

 

Missatges des de Catalunya, CE o EUA

 

El Govern ha traslladat el seu suport a França en l’incendi a la Catedral de Notre-Dame. En una piulada, el conseller d’Afers Exteriors i Transparència, Alfred Bosch, ha mostrat “tot el suport” de Catalunya als francesos i a la ciutat de París davant del que ha qualificat de “desastre històric”. De la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, també s’ha referit en un tuit a l’incendi, que ha titllat de “desgràcia”. 

 

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat que segueix “minut a minut” la situació a París, que ha descrit com un “horror”. “Comparteixo l’emoció de la nació francesa, que és també la nostra”, ha piulat. També el president dels EUA, Donald Trump, ha lamentat l’incendi, així com la primera ministra britànica, Theresa May, que ha expressat suport pels serveis d’emergència i els bombers que treballen en aquest “incendi terrible”. 

 

D’altra banda, la UNESCO ha expressat la seva “profunda emoció” davant del dramàtic incendi que afecta aquest dilluns la catedral de Nôtre Dame de París, declarada patrimoni de la Humanitat el 1991. “La UNESCO està seguint de prop la situació i està al costat de França per protegir i restaurar aquest patrimoni inestimable“, ha assegurat la directora general de l’organització, que té precisament la seu a París, Audrey Azoulay. El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha dit estar “horroritzat” pel foc, que ha provocat el col·lapse del sostre de la catedral i ha fet caure l’agulla central del monument. Els bombers treballen per evitar que afecti, també, les emblemàtiques torres frontals. Líders d’arreu del món s’han bolcat amb París arran de l’incendi.

 

Així mateix, s’ha iniciat una col·lecta per tal d’ajudar a la rehabilitació:

 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa