El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La missió europea presentarà l’informe sobre la immersió d’aquí a 3 mesos

Aquest dimecres al matí la missió d’eurodiputats ha posat punt final a la seva anàlisi sobre el model d’immersió lingüística que s’aplica a les escoles de Catalunya. Enmig de les crítiques d’associacions en defensa de la llengua, sindicats de mestres, i el Govern, que denuncien un “biaix polític” en la conformació de la comitiva europea -només ha estat formada per diputats del PP, Vox, i liberals de Renew-, la presidenta de la missió, Yana Toom, ha assegurat que encara és molt d’hora per extreure conclusions sobre la immersió. És per això que anuncien que l’informe oficial amb la seva valoració estarà disponible d’aquí a 3 mesos: “És massa aviat per tenir conclusions si volem ser responsables”, defensa la presidenta en roda de premsa, a la qual han estat rebuts entre crits dels manifestants convocats per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que s’han aplegat a les portes de la seu barcelonina del Parlament Europeu.

“Estem aquí perquè som responsables de respondre a les peticions que ens fan els ciutadans europeus. La Carta dels drets fonamentals estableix la protecció dels grups minoritaris i hem de reaccionar i atendre les peticions que ens arriben”, manté la presidenta de la missió davant les acusacions de fer política interna per voluntat espanyola amb els recursos europeus. Toom també ha deixat clar que no poden extreure conclusions ara mateix perquè encara els falta recaptar informació, ja que consideren que algunes de les preguntes que han fet sobre la immersió no han obtingut resposta: “Hem preguntat quants alumnes en general a Catalunya reben el 25% d’educació en castellà, i sense resposta, la qual cosa és raríssim si saben que ve una delegació del Parlament Europeu”, etziba l’eurodiputada liberal. Tot i no presentar les conclusions, la presidenta de la missió sí que ha volgut posar els mals resultats de les proves PISA per referir-se al model d’escola catalana: “No funciona molt bé, però el curiós és que ningú busca un altre model a Catalunya”, rebla l’eurodiputada, que deixa entreveure quina serà la tònica de l’informe.

La missió també considera que és un “problema” que els pares que volen que se’ls apliqui el 25%, referint-se al cas de l’escola de Canet, hagin de recórrer a la via judicial per aconseguir-ho, cosa que torna a reflectir el biaix espanyolista del grup europeu. Durant la roda de premsa també han lamentat que el Govern hagi estat a sobre de les reunions que han mantingut els eurodiputats durant els dies que han estat a Catalunya. De fet, els acusa d’haver enviat càrrecs del Departament d’Educació a les reunions amb els directors i docents dels dos centres del Prat de Llobregat que van visitar aquest dimarts, els quals, segons apunten, van participar en les converses.

La missió d’eurodiputats que visita dos centres educatius del Prat per analitzar la immersió lingüística / ACN
La missió d’eurodiputats que visita dos centres educatius del Prat per analitzar la immersió lingüística / ACN

Les crítiques de la conselleria

Tot i que la missió d’eurodiputats assegura que és molt d’hora per extreure conclusions, la consellera d’Educació, Anna Simó, va assegurar que la comitiva ja venia amb “la tesi apresa” després de reunir-se amb ells aquest dimarts a la tarda: “De les seves preguntes he arribat a la conclusió que tenien la seva tesi ja molt clara i que les meves aportacions no modificarien gens el que ja portaven après des de casa. Han preguntat per què no s’aplica el 25% que estipula la llei a tots els centres i he hagut d’informar-los que no existeix cap llei que digui això”, va explicar Simó en roda de premsa.

Comparteix

Icona de pantalla completa