El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un observatori europeu troba “desproporcionat” el nombre de reunions de Cañete amb empreses espanyoles
  • CA

 

L’observatori europeu dels lobbies situa el comissari europeu de Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, en el punt de mira per les seves reunions. Segons una anàlisi del Corporate European Observatory (CEO), d’un total de 269 reunions amb lobbistes empresarials entre el desembre del 2014 i l’octubre del 2018, 100 eren lobbies espanyols. Això suposa que prop del 40%. Amb les dades a la mà, des de l’observatori afirmen que per a alguns lobbies Cañete pot ser vist com un “possible canal extra d’influència” i apunten que la seva trajectòria en la indústria del petroli a l’Estat el converteixen en un “objectiu fàcil”.

 

Entre les empreses amb qui ha mantingut més reunions hi ha Naturgy (11) o Iberdrola (9). A banda també n’hi ha d’altres com Telefónica o el Banc Santander. El cas, però, no és exclusiu de Cañete. Segons el CEO, diversos comissaris europeus de la Comissió presidida per Jean-Claude Juncker “semblen inclinats a defensar els interessos de les empreses dels seus països amb qui mantenen més trobades”.

 

Segons els analistes, Lord Hill (que va deixar la Comissió el juliol del 2016), Phil Hogan, Günther Oettinger i Margrethe Vestager han mantingut també un nombre “desproporcionat” de reunions amb lobbies dels respectius països. El document, amb el títol “Governs captius: els estats de la UE com a canal per als interessos empresarials”, es fixa en com “massa estats membre” actuen com a canals per als interessos privats “en lloc de vetllar per l’interès general de la ciutadania de la UE”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa