El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rebombori d’alcaldes que demanen més compromís de l’AMI amb la República
  • CA

 

No es pot dir que bull, però sí que a l’AMI s’hi veu xup-xup en relació a l’estratègia del món local a partir de l’1-O, el 27-O i el 21D. Diversos alcaldes consultats per aquest diari no amaguen que hi ha cert malestar davant les estratègies de les direccions del partits que han descafeïnat el posicionament que ha aprovat l’assemblea de l’Associació de Municipis per la Independència celebrada aquest dijous a Tàrrega. 

 

De fet, ja feia dies que alguns alcaldes havien exclamat en reunions territorials la seva preocupació per la situació política que qualifiquen “d’estabornida” davant l’embat de l’Estat contra el procés català i el món sobiranista. Amb aquesta premissa, alguns alcaldes i regidors havien proposat esmenar el text que havia d’aprovar el cónclave de l’entitat municipalista. 

 

 

Així proposaven obrir un debat assembleari de contingut i no només votar la nova direcció de l’entitat i aprovar l’informe de gestió.  Un contingut que passava per demanar més compromís de l’AMI amb la declaració del 27 d’Octubre encara que fos sense exigir cap mena d’implementació. 

  

 

Precisament, i segons ha pogut saber El Món, un dels alcaldes que ha dut la veu cantant ha estat l’alcalde de Sant Pere de Torelló i històric sobiranista, Jordi Fàbrega, que ha defensat la incorporació de dues esmenes al document batejat com Compromís de Tàrrega. Fàbrega ha proposat afegir dos punts més als dotze existents. 

 

Concretament, un dirigit a “deixar constància del 27-O”. I un altre encarat a animar al món local a “definir una estratègia local per tal de ser proactius” perquè fins ara els alcaldes han fet el que el Parlament o el Govern els hi demanava, com aprovar decrets d’alcaldia o organitzar actes de suport. 

 

Dos punts per arrodonir un document amb què es dóna suport a les institucions catalanes, es rebutja l’article 155 i es demana diàleg, entesa i unitat, entre altres coses, a banda de recollir el compromís del món municipal a treballar per eixamplar la base social de l’independentisme.

 

Altres alcaldes, tant d’ERC com PDeCAT o CUP,  han fet costat a Fàbrega. Fins i tot, alguns han alçat la veu per criticar que el document ja arribi a l’assemblea “servit i a taula” i “consensuat” per les direccions del partits. En aquest sentit, han reclamat a l’executiva que hi hagi la capacitat de debatre i esmenar els textos que s’han d’aprovar i no només “votar”. L’excusa de la directiva ha estat que “no es poden avançar els documents per evitar filtracions a la premsa”. Una resposta que ha generat encara més sorpresa.

 

En una negociació a part, i amb la vigilància dels marmessors de la política municipal d’ERC i PDeCAT, Isaac Peraire i Marc Solsona, finalment s’han retirat les esmenes en favor, segons els alcaldes proposants, de la “unitat i el consens”. Ara bé, Fàbrega ha defensat davant l’assemblea el posicionament dels alcaldes que reclamaven deixar “constància” del suport de l’AMI a la declaració del 27 d’Octubre en una intervenció molt aplaudida pels 200 associats que han participat al conclave. 

 

El que era important és mantenir la unitat i no caure en simbolismes, el gest dels alcaldes de retirar les esmenes, és un gest que els honora”, explicava un dels altres batlles consultats per aquest diari. Així mateix, altres alerten que els debats que avui s’han vist a l’AMI comencen a fer-se notar en assemblees comarcals dels partits. 

 

Nou president i direcció 

L’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera ha estat escollit a nou president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Cervera encapçalava l’única candidatura que s’ha presentat. En el seu discurs, Cervera ha dit que la seva candidatura “vol mantenir viva l’essència fundacional de l’AMI” que des del primer dia “ha passat perquè l’AMI fos la casa de tots, i fes virtut de la transversalitat política i territorial”. Entre els objectius que el nou president s’ha marcat en el nou mandat hi ha el de créixer políticament i territorialment “per eixamplar i desenvolupar el nostre projecte cap a altres formacions i sensibilitats polítiques”.

El nou president ha apel·lat a la proximitat, diàleg, treball discret, constància i esforç “tant propi dels alcaldes i alcaldesses” perquè siguin els valors que també esdevinguin la columna vertebral de la República catalana. Per últim, Cervera també ha dit que l’AMI disposa d’una base molt sòlida, amb gairebé 800 batlles, “amb una actitud de fermesa envejable malgrat l’huracà d’embats judicials, polítics i mediàtics” i, per aquest motiu, “tenim la necessitat de fixar-nos com un objectiu més el fet de posar en valor la nostra trajectòria”.

A més de Cervera, Anabel Moreno, alcaldessa d’Arenys de Mar, ha estat escollida com a vicepresidenta primera i Eduald Calvo, alcalde d’Argentona, continuarà com a vicepresident segon. La resta de vicepresidències han recaigut en els alcaldes Josep Maria Corominas (Olot), Montserrat Fornells (Vilanova de l’Aguda), Mercè Esteve(Begues), David Saldoni (Sallent i president de l’Associació Catalana de Municipis) i Andreu Francisco (Alella). L’alcalde d’Arenys de Munt, Joan Rabasseda, es manté com a secretari i l’alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Rosa Vestit, serà la nova tresorera, càrrec que ocupava fins ara Cervera. L’executiva es completa amb els alcaldes i alcaldesses Neus Lloveras (Vilanova i la Geltrú), Jordi Gaseni (Ametlla de Mar), Josep Andreu (Montblanc), Marta Madrenas (Girona), Meritxell Roigé (Tortosa), Albert Batet (Valls), Jordi Munell (Ripoll), Mireia Solsona (Matadapera), Xavier González (Palma de Cervelló), Maria Teresa Malla (Almenar), Albert Miralda (Sant Salvador de Guardiola), Ramon Roqué (Sant Joan de les Abadesses), David Font (Bellcaire d’Empordà) i Carme Freixa (Vallfogona de Ripollès) i el regidor Francesc Barbero (Flix) com a vocals. En el cas del Consell Directiu, l’òrgan territorial de l’AMI, està integrat per una cinquantena d’alcaldes i regidors i estan representades les diferents comarques catalanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa