El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Motxilles de la Guàrdia Civil amb armament, al cementiri de Montjuïc l’endemà del 20-S
  • CA

 

 

Sis de la tarda del 21 de setembre de 2017. Just l’endemà dels escorcolls de la Guàrdia Civil a diversos departaments de la Generalitat i que han portat fins a nova ordre a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó. Els Mossos reben una trucada. És una veu espantada. És el vigilant de seguretat del Cementiri de Montjuïc. Assegura que hi ha dues motxilles de color camuflatge sospitoses entre les tombes. No li fan cap gràcia. I tenia raó. Hi ha munició, defenses, material policial sensible i carnets amb placa de la Guàrdia Civil. 

 

El misteri està servit i les diligències policials que l’expliquen, les 772288/2017 a les que ha tingut accés El Món, no aclareixen què va passar. El silenci és absolut. I les especulacions són moltes, fins al punt que fonts d’Interior apunten que es tractaria de material de dos agents operatius que podrien haver abandonat a les immediacions d’on residien, prop del port on hi havien els vaixells fonda dels cossos i forces de seguretat que van venir per l’1-O.

 

Altres informacions apunten que serien motxilles que estaven a l’interior dels vehicles del cos armat estacionats davant la seu de Vicepresidència durant el registre, un extrem que ningú confirma perquè ningú, segons l’atestat dels Mossos, n’havia denunciat la desaparició. De fet, una línia d’investigació periodística molt repetida és que els vehicles amb armes dins trenquen el protocol de seguretat i alguns conclouen que podria haver estat un parany. 

 

L'informe on es recull el material trobat
L’informe on es recull el material trobat | QS

 

Després de la trucada, el cap de Unitat de Seguretat Ciutadana de Sants envia una patrulla veterana al cementiri. Pocs minuts després s’hi personen un sergent  i un agent dels Mossos. Tranquil·litzen el guarda i observen les motxilles. No semblen artefactes. Les obren amb cura. Les observen. Hi veuen coses rares però res que faci pensar en un “artefacte explosiu improvisat”, un ICE en l’argot policial. 

 

La sorpresa és que hi troben els carnets professionals de dos guàrdies civils, passaports, carnets de conduir, targetes de transport aeri lliure emesa per AENA, targes de crèdit, divers material operatiu i molta munició per armes especials i llargues. Concretament hi ha 150 cartutxos de 5.55mmx45mm; aparells de telecomunicacions i carregadors de subfusells; i la guia de pertinença d’una pistola Walther de 9mm parabellum, que sempre ha d’acompanyar a l’arma i més aquest tipus que és una defensa particular. 

 

La cosa sembla seriosa, i més quan constaten que no hi ha cap denúncia prèvia de la pèrdua o desaparició d’aquest material. Tant que el sergent i l’agent aixequen acta i el caporal de guàrdia envia un informe a la Direcció General de la Policia i la Unitat Central d’Informació d’Ordre Públic el mateix 21 de setembre. En aquest informe, els Mossos asseguren que atès el caràcter “causal” de la troballa i la inexistència d’un il·lícit penal es lliuraran els objectes als seus propietaris. 

 

Així fou dos dies després. Segons l’acta de lliurament dels Mossos, dos agents de la Guàrdia Civil van comparèixer a les intal·lacions del cos al carrer Ulldecona de Barcelona per recollir els objectes trobats. Els agents, però, hi van trobar a faltar coses com ara 25 cartutxos de munició de 9×19 mm parabellum, lots tècnics, passamuntanyes, un casc antiavalots i boines de dotació. No se n’ha sabut res més.  

 

Part de les diligències on hi surt el material confiscat
Part de les diligències on hi surt el material confiscat | QS

 

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: AliBay a juliol 07, 2021 | 14:05
    AliBay juliol 07, 2021 | 14:05
    I com sabien que faltaven "25 cartutxos de munició de 9×19 mm parabellum, lots tècnics, passamuntanyes, un casc antiavalots i boines de dotació"? Perquè sabien perfectament què havien deixat a dins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa