El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Martín Pallín censura el ressorgir de l’autoritarisme a Espanya
  • CA

 

El magistrat emèrit del Tribunal Suprem espanyol José Antonio Martín Pallín ha advertit aquest dilluns que, al marge de la qüestió catalana, a Espanya es viu un procés de regressió pel que fa al respecte dels drets humans. “40 anys de dictadura marquen generacions i aquests valors —entre cometes— es transmeten i, a través d’aquesta transició, entre una convicció democràtica liberal oberta a la primacia dels drets fonamentals davant de l’autoritarisme, crec que estan ressorgint les respostes autoritàries”, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

 

Martín Pallín ha criticat la presó provisional per a polítics i activistes catalans: “La presó mai és una solució per a res, la presó provisional és l’excepcionalitat i Espanya està sent qüestionada en fòrums internacionals per tenir presos per haver comès delictes polítics”. El magistrat emèrit del TS afirma que creu “que és innecessària” aquesta presó provisional: “Discrepo en això així com també pel que fa als delictes de rebel·lió i sedició, aquest procés es podria manejar amb aquestes persones en llibertat”.

Martín Pallín ha fet referència al cas de l’etarra Juan Carlos Yoldi i ha recordat que el Tribunal Superior de Justícia de Navarra “ja va dir correctament que privar de la possibilitat d’un electe —per la sobirania popular— era no només conculcar el seu dret sinó la voluntat del seus votants”. “I en una democràcia —ha afegit— els valors superiors són el valor de la sobirania popular i la llibertat per damunt de qualsevol altra”.

 

Pallín ha dit que veu possible una condemna d’Estrasburg a Espanya per la presó provisional als presos polítics. El magistrat emèrtid el TS espanyol participa aquest dilluns en un debat a Ginebra sobre la regessió dels drets humans a Espanya, un fòrum que organitza l’Institut dels Drets Humans de Catalunya a la seu de l’ONU.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa