El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Llarena omple les presons i el carrer
  • CA

 

 

“Els somriures s’han acabat”. Aquesta ha estat una de les consignes més repetides a les multitudinàries concentracions que s’han registrat aquest vespre i nit arreu de Catalunya. Unes protestes contra la decisió del magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, d’engarjolar Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa  Raül Romeva per rebel·lió. 

 

Les concentracions han estat convocades per les entitats sobiranistes com ANC o Òmnium, municipalistes com l’AMI i els hiperactius CDR. A Barcelona, les protestes no han tingut l’habitual to festiu, però sí pacífic, de les manifestacions independentistes en les que haurien participat unes 10.000 persones segons la Guàrdia Urbana. Com exemple, el portaveu de l’ANC, Agustí Alcoverro, ha hagut d’esmerçar esforços per intentar evitar confrontacions entre manifestants i Mossos als voltants de la delegació del govern espanyol a Catalunya. 

 

Manifestants ferits, càrregues, salves i cops de la policia, talls de carretera, tensió, crema de fotografies i crits d’indignació han estat el mínim comú denominador de les concentracions.

 

Els CDR han encetat la tanda de marxes amb el lema “Contra la repressió d’aquest estat demofòbic”, des dels cinc d’Oros fins a la delegació del govern, on s’han viscut les escenes de càrregues amb els Mossos que han disparat salves per dispersar, deixant un rastre de 22 ferits lleus i 2 de menys greus. Unes càrregues que s’han pogut veure en menor mesura als accessos pròxims a l’edifici de la representació estatal que els Mossos havien tancat a pany i forrellat.

L’altra punt de referència ha estat la plaça Catalunya que l’ANC, Òmnium i entitats municipalistes han omplert per després de llegir un manifest contra la repressió marxar fins la delegació del govern espanyol. “Arriba un dia que no pots més i llavors ho pots tot!”, es titulava el text que critica amb força l’aplicació de l’article 155 i el segrest i empresonament dels representants polítics catalans”. “No és res més que la reproducció per part del govern del Partit Popular de la política hitleriana de 1933”, alerta el manifest que ha llegit l’actriu Sílvia Bel.  Un cop arribats i a la vista del to que tenyia la protesta Alcoberro ha donat per desconvocada la protesta, o en tot cas, que l’ANC marxava. 

 

 

Les protestes i les concentracions s’han repetit a les principals ciutats del país. Davant la delegació del govern espanyola Girona, s’hi han concentrat unes 9.000 persones segons ha comptat la policia local. A Lleida, unes 3.000 persones han protestat contra la “persecució judicial” de l’independentisme. A la capital del Segrià també s’hi han registrat càrregues quan un grup de manifestants han volgut ocupar les vies de l’AVE.

 

A Tarragona una cinquantena de persones han tallat l’A-7  i unes 4.000 s’han manifestat per reclamar la llibertat dels presos polítics. A Vic s’ha omplert la plaça Major en homenatge amb Marta Rovira, exiliada avui mateix. Terrassa, Badalona, Vilfranca del Penedès, Manresa, la Seu d’Urgell, Berga o Vilassar, on s’ha tallat la N-II, també han registrat protestes multitudinàries. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa