El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les defenses demanen formalment a Marchena que permeti l’exhibició de vídeos
  • CA

 

Diverses defenses dels presos polítics s’han coordinat per tal de demanar de manera formal al president de la sala del tribunal que jutja l’1-O, Manuel Marchena, que permeti l’exhibició de vídeos durant l’interrogatori de testimonis. Això es deu a què el tribunal va prohibir aquestes exhibicions durant aquesta fase, argumentant que aquests vídeos es podrien veure més tard.

 

Les defenses consideren que la visualització d’aquests vídeos serà necessària durant la setmana que ve, quan està previst que compareguin agents de la Guàrdia Civil. La seva exhibició permetria contrastar les declaracions que han fet altres testimonis sobre la violència policial de l’1-O.

 

Entre els lletrats que s’han queixat hi ha l’equip de defensa de Jordi Cuixart, el de Dolors Bassa i el de Raül Romeva i Oriol Junqueras, entre d’altres. Els lletrats han recordat que s’emparen en el dret fonamental a la defensa reconegut a la Constitució i el Conveni Europeu dels Drets Humans i han apuntat que l’exhibició dels vídeos ajuda a “descobrir la veritat”. En aquest sentit, els advocats defensors han destacat que, tot i que el judici encara es trobi en fase testifical, “no es pot establir a l’avançada cap norma per impedir exhibir material audiovisual a la sala del Suprem”. Per això, han invocat en la doctrina assentada per la segona sala del Suprem el 2007, en una sentència signada pel propi Marchena.

 

En concret el document assenyala que, quan hi ha una contradicció evident entre el relat d’un testimoni i una prova documental, les parts “tenen dret a intervenir activament per intentar contrarestar les contradiccions”. Segons el comunicat, això serà “indispensable” la setmana que ve “quan els fets narrats pels testimonis policials es contradiguin amb les imatges”. A les sessions previstes per a la setmana del 18 de març, estan citats 24 agents de la Guàrdia Civil i cinc mossos d’Esquadra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa