El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les converses al mòbil dels responsables del CTTI: “La Guàrdia Civil ens està tocant els collons”
  • CA

 

Informe número 2018-005605-188. Autor la Prefectura de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil. Objecte: la investigació de la web del referèndum del primer d’octubre i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, el CTTI, una veritable obsessió del cos policial i la imbricació del Centre de Seguretat de la Informació de la Generalitat de Catalunya- Un informe, al que ha tingut accés El Món,  on hi consten les converses telefòniques dels seus responsables on critiquen sense embuts l’actuació de la Guàrdia Civil, la querella de Vox, el magistrat titular del Jutjat 13 de Barcelona i fan conya sobre la possibilitat d’entrar a la presó. Una de les frases més repetides de les converses: “La Guàrdia Civil ens està tocant els collons”. La policia també admet que no s’ha pogut determinar la despesa que la web del referèndum va ocasionar a l’erari públic. 

 

 

L’informe, signat pels agents L75733Z i H91607F, desgrana tota una investigació per intentar esbrinar, sense assolir-ho, quins van ser els responsables de la web referendum.cat i qui gestionava el Registre de Catalans a l’Exterior i el Connecta’t al voluntariat. Uns webs que la policia defineix com “eines per facilitar la celebració del referèndum il·legal”. Per fer-ho, la Guàrdia Civil investiga fins a catorze persones així com les seves comunicacions. També inclou en la carpeta un grup de comunicació per Signal agrupats amb el nom de “Londres” que la policia reconeix no haver pogut identificar que van activar la primera versió del web oficial el 7 de setembre de 2017. 

 

 

La policia es mostra especialment interessada en les comunicacions de Josué Sallent, aleshores Director d’Estratègia i Innovació del CTTI. I, de fet, crea un relat per argüir la implicació de la Generalitat en la informàtica del referèndum en base les seves converses, tot i que de les comunicacions els mateixos implicats asseguren que després de la prohibició dels webs tot ho feia “gent de fora”. 

 

La Guàrdia Civil destaca una conversa entre Sallent i l’administrador de la societat Efficens Way, Francesc Vilaubi, del 23 de juliol, que després s’incorpora a la causa com a testimoni. Els analistes de la policia judicial subratllen com a indici de càrrec la queixa de Sallent a Vilaubi expressada per telèfon. “Ens estan tocant els collons amb temes de webs i tot això, però que a més són temes xorres i menors, vull dir que no és allò que… “, admet Sallent posant com exemple la “web d’Exteriors”. 

 

En la mateixa conversa, Vilaubi pregunta a Sallent, entre riures: “A tu també t’enxamparà o t’examparà la Fiscalia?”. Una pregunta a la que Sallent respon amb un “Bé, qualsevol dia d’aquest, qualsevol dia d’aquests…“. Sallent es queixa que “cada dia tenim dos o tres persones del CTTI a declarar a la Guàrdia Civil”.  “Això toca els collons, la gent diu ‘ei què està passant’, bé allò típoc si segur que ja no ho veuen molt clar…”, reblava el responsable estratègic del CTTI. En el mateix sentit, Sallent es mostra preocupat per les diverses denúncies registrades sobretot la que “més mal està fent és la de Vox”. 

 

Sallent fins i tot fa conya amb la possibilitat d’entrar a la presó per la feblesa de les possibles acusacions que fa la Guàrdia Civil. Vilaubi li demana si vol que li porti “mantes i tabac a la presó”. “Jo no fumo, però el tabac es ven bé, m’han dit que es ven així que…”. Sallent també confiava en aquells moments que la persecució de la Guàrdia Civil no s’aguantaria tot l’estiu. Fins i tot, el seu company de conversa l’anima recordant-li que només queden dos mesos fins al referèndum, un termini que Sallent redueix a un mes perquè farà “vancances”. 

 

transcripció
Part de la transcripció de les converses registrades per la Guàrdia Civil | QS

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa