El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Savall: “La lletra d”Els Segadors’ no em sembla que sigui adequada per un himne”
  • CA
El músic Jordi Savall | VIQUIPÈDIA

 

El músic Jordi Savall ha assegurat aquest diumenge en declaracions a Catalunya Ràdio que la lletra de Els Segadors no és “adequada per un himne” perquè, segons ha dit, és “massa despectiva i violenta”. En aquest moment, ha afegit el musicòleg, “ens caldria un himne més espiritual i no tant parlar de falç i de confrontació”. Savall ha subratllat que Catalunya necessita ara “un himne de la joia, que ens doni coratge i ens ajudi a passar un moment que serà difícil”, en referència al referèndum de l’1 d’octubre.

  

El músic ha advertit que el referèndum “ens posarà els uns contra els altres” i davant d’aquest fet, ha apuntat, “no hem d’oblidar que Catalunya està formada per gent que està d’acord amb què cal una major independència, però també hi ha molta gent que està molt bé així”. És per això, ha continuat, que “no hem d’oblidar que aquestes persones també tenen els seus drets i la seva necessitat de sentir-se catalans i espanyols”. “Això —ha remarcat Savall— no podem oblidar-ho perquè no podem construir una Catalunya sense integrar tots els catalans, pensin com pensin”. Per fer això, ha subratllat el musicòleg, “s’ha de ser molt dialogant i molt pedagògic”.

 

Savall, que el 2008 va ser nomenat com a Artista per la Pau-Ambaixador honorari i de bona voluntat de la UNESCO, ha dit que les condicions d’un diàleg intercultural entre la cultura espanyola i la catalana no es donen perquè aquest diàleg es basa en “saber escoltar, respectar l’altra cultura, dialogar sense posar límits, i mai considerar que la teva cultura és més important que l’altra”. En el cas de la cultura espanyola i catalana, ha dit, “no hi ha hagut mai la capacitat de poder parlar mínimament”.

 

Pel que fa la referèndum de l’1-O, Savall ha dit que “serà molt frustrant” perquè “serà difícil que les coses passin bé”. I quan les coses “no passen bé”, ha advertit, “hi ha molt mal rotllo”. “A tots ens interessaria crear un país que funcionés —ha agregat Savall—, la primera cosa que demanaria al Govern però és que digui molt clarament per què hem de votar i per què hem de votar independència“. El músic troba que cal “explicar els avantatges, però també el que perdríem, què passaria amb Europa, amb la nostra cultura, l’existència de Catalunya com a país”. Així mateix, ha afegit, “també s’ha de deixar parlar els que estan en contra, i no per dir que ho estan perquè la Constitució diu que ‘no’, sinó per quina raó s’hi oposen”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa