El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jaume Soler: “Sense independència no podem fer la revolució”
  • CA

L’exalcalde d’Arbúcies per la Candidatura Unitària Popular d’Arbúcies entre el 1979 i el 2003, militant històric de l’esquerra independentista i votant de la CUP, aposta per prioritzar la independència i no excloure ningú del procés. Avisa que “sense CDC no s’hauria pogut avançar ni es pot culminar la independència”.

Comparteix el plantejament de l’exdiputat de la CUP David Fernández, que en un article al diari ARA ha demanat dos vots afirmatius per poder investir Artur Mas i desencallar el procés?
En faig una lectura molt positiva i racional en el context en què ens trobem, i en la línia d’allò que jo defenso. L’únic matís que jo faria és que la proposta dels dos diputats de la CUP donant el sí serveix per desencallar de forma puntual i concreta la formació del Govern, però s’hauria d’anar més enllà, i garantir la governabilitat a posteriori. Els pactes socials ja donen una pauta, però caldria anar més enllà per no generar inestabilitat.

És a dir, que vostè està disposat a acceptar Artur Mas si amb això el procés tira endavant?
Sí. Efectivament, penso que sense independència no podem fer la revolució. I això val per a l’elecció del candidat a president. És una oportunitat històrica, i és més, estem fent una revolució democràtica, la primera del segle XXI a Europa. Molts creiem que hem de superar el capitalisme i defensem la revolució social, però no per això hem de deixar de reconèixer i valorar el pas que s’està donant amb aquesta revolució democràtica a Catalunya. No ens podem equivocar amb el temps i els objectius. Hem de fer una revolució democràtica, i per tant, un país nou, amb participació de tota la gent i regeneració democràtica, amb un model polític de participació més obert deixant de banda els partidismes.

Entenc que no comparteix l’afirmació que va fer Anna Gabriel en una entrevista en un diari basc, que assegurava que “només sense CiU es pot aconseguir la independència”.
No, en absolut. Un sector de l’esquerra independentista que vam començar a treballar en les consultes amb l’ANC vam ser els primers a reconèixer que sense CiU no hi havia independència. I afegíem que si CiU no seguia, els passaríem per sobre. Avui, la realitat és que sense la presència dels sectors populars i classes mitjanes, que són en bona part votants de CDC i ERC, no hi haurà alliberament nacional. I tampoc no hauríem arribat on som, sense el gir que ha fet Artur Mas des que va veure un milió i mig de persones al carrer reclamant la independència. Ras i curt, sense CDC no s’hauria pogut avançar ni es pot culminar la independència.

Per tant, vostè no desconfia de l’independentisme de CDC?
No. No m’agrada parlar de sigles, que estan superades, però el sector de les classes mitjanes i mitjanes-baixes de Catalunya que són el substrat natural electoral de CDC i fins i tot d’ERC, han assumit plenament el projecte independentista, i això és un fet del quan ens n’hem d’alegrar, perquè ha arrossegat CDC. Això que ha dit l’Anna Gabriel que alguns són independentistes des de fa 5 anys i nosaltres des de fa 40, és una barrabassada des del punt de vista polític i intel·lectual. Jo me n’alegro molt que la major part d’aquest país sigui independentista. I hem de ser-hi tots. Alguns companys de la CUP confonen els desitjos amb la realitat, i això, des del punt de vista de l’esquerra, és inacceptable. Ara bé, hem de superar el xantatge que moltes vegades durant el procés ha fet CDC amb el 9N i després el retard en les eleccions, amb l’objectiu de refundar el seu partit. Al final, els mitjans de comunicació heu creat una falsa dicotomia entre Mas sí i Mas no.

La CUP ha centrat força el debat en Mas no…
Potser aquesta dicotomia ha estat alimentada per errors de tots, però no és l’escenari que cal discutir. El que cal discutir és independència sí o no. I en aquest cas, cal aprofitar el moment per avançar en la revolució democràtica i aconseguir la independència i continuar lluitant després, els que hi creiem, en la revolució social. Si tenim estructures d’estat, podem contribuir a fer la revolució social de manera molt més clara.

La CUP, de moment, no vol investir Mas, malgrat l’article de David Fernández.
Alguns sectors de la CUP han quedat presoners de la seva pròpia trampa, perquè precisament tenen una visió errònia dels objectius que podem aconseguir, que és fer la revolució democràtica. Quan engega la CUP el discurs de Mas no? La CUP això no ho tenia en el seu programa! Ho engega en el moment en què necessita robar vots durant la campanya a Catalunya Sí que es Pot, però també com a reacció equivocada i infantil de Mas, que dos dies abans de la campanya diu que Europa no veuria bé una Catalunya amb la CUP. Les responsabilitats estan repartides, però la CUP ha caigut presonera d’un simple eslògan, però que no era un objectiu ni podia definir l’estratègia de l’esquerra independentista, inclosa la CUP.

Investir Mas, aconseguir la independència i després fer la revolució, aleshores?
Aquest és el full de ruta de tots, i si això passa per investir Mas… Ara bé, si es troba una persona de consens, segur que hi guanyaríem tots. En qualsevol cas, el factor Mas no és un problema, és un factor molt menor. Però els compromisos de la declaració del 9N s’han d’aplicar immediatament, i també els acords socials. Amb això, és suficient per tirar endavant. El fet d’empassar-nos Mas pot ser una contradicció, però no és un argument per no tirar endavant el procés.

S’ha generalitzat una mica en els arguments de la CUP que Mas és corrupte i CDC és corrupció. Subscriu aquesta afirmació?
Aquesta afirmació, la faci qui la faci, en aquest moment, no és rellevant. Si algú, es digui Mas o com es digui, té causes judicials, serà la justícia qui ho determini, però no nosaltres. Mas té responsabilitats polítiques, però tots en tenim, i quan ens vam posar en aquest procés, tots sabíem que cadascú portava el seu pecat a sobre, i tots en tenim! Si es demostra que tenim un president que té alguna responsabilitat, com qualsevol ciutadà, haurà d’assumir les seves responsabilitats. Però ara per ara és pura especulació i ni una sola acusació formal, i són ganes de desviar el tema per no debatre a fons sobre allò que volem, la independència.

La CUP pot acabar quedant com el dolent de la pel·lícula?
Sí, però no hi ha dolents ni bons, així no construirem un país, la responsabilitat és de tots. Ara bé, evidentment, en aquest moment les circumstàncies històriques han fet que la CUP hagi de prendre una decisió que només pot prendre ella i serà decisiva. Espero que hi hagi seny, no en el sentit conservador, sinó seny com a capacitat que tenim com a poble de fer allò que convé en el moment oportú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa