Espanya extradeix a la Xina individus que poden ser torturats i condemnats a mort

Així ho adverteixen experts de l'ONU que reclamen a l'Estat que aturi aquesta pràctica que "viola" els compromisos internacionals de no retornar individus que poden estar en risc

 

Els experts de l'ONU en Drets Humans han exigit aquest divendres que l'Estat espanyol aturi les extradicions d'un grup de ciutadans xinesos i taiwanesos a la Xina, on avisa que tenen risc de ser víctimes de "tortura, abusos o condemnats a mort". En un comunicat, els experts independents de les Nacions Unides es mostren "profundament preocupats" per la decisió d'Espanya d'iniciar aquestes extradicions. L'any 2016, les autoritats espanyoles van arrestar 269 persones, entre elles 219 taiwanesos, acusades de frau en telecomunicacions. Però l'ONU apunta que molts podrien haver estat "víctimes del tràfic de persones": creien que anaven a Espanya a treballar com a "guies turístics" però acabaven forçats a participar en el frau telefònic. Segons l'ONU, la decisió dels jutjats espanyols d'extradir a la Xina "viola el compromís internacional d'Espanya d'evitar expulsar, retornar o extradir persones a qualsevol estat on hi ha raons per creure que poden estar en perill o ser torturades".

 

 

A més, els experts independents de l'ONU diuen que les autoritats espanyoles no han investigat prou els arguments dels detinguts, que deien que eren víctimes de tràfic de persones. "Qualsevol política de deportar gent sense les garanties adequades, un anàlisi cas per cas i mesures apropiades de protecció viola la llei internacional", destaquen els experts de l'ONU. 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?