Eslovènia cita l'ambaixador espanyol per la polèmica sobre les declaracions de Torra

El govern eslovè vol deixar clar a Espanya que "és totalment erroni" vincular el seu procés d'independència amb la violència

 

Eslovènia ha citat l'ambaixador espanyol a consultes després de la polèmica generada per la vinculació de la 'via eslovena' a la independència amb la violència, segons ha avançat el diari eslovè 'DELO' i han confirmat fonts diplomàtiques eslovenes a l'ACN -tot i que aquestes últimes han preferit no precisar si l'ambaixador va a la cita convocat o per iniciativa pròpia. El ministeri d'Afers Exteriors eslovè rebrà el diplomàtic espanyol dimecres a la seva seu per "intentar explicar" que el camí cap a la independència dels eslovens "no va ser un acte violent" sinó que es van veure obligats a defensar-se davant dels atacs de l'exèrcit federal de Iugoslàvia. "És comprensible que sigui un tema difícil per Espanya, però és totalment erroni tergiversar la via eslovena, que realment va ser un model de com fer la independència de manera pacífica i democràtica", han assegurat a l'ACN fonts diplomàtiques eslovenes.

 

Fonts del govern eslovè ja havien mostrat a l'ACN aquest dimarts el seu desacord amb les vinculacions del seu procés d'independència i la violència, assegurant que "l'única violència" va ser provocada per "l'agressió armada" de l'exèrcit federal i que la "via eslovena és la via de l'estat de dret".

 

El viatge del president Quim Torra a Eslovènia i la polèmica generada per les seves paraules sobre seguir la 'via eslovena' han generat "malestar" a Ljubljana, segons han admès fonts diplomàtiques del país balcànic.

 

 

A la reunió de dimecres al ministeri, el govern eslovè traslladarà a la diplomàcia espanyola que el país va viure un "atac" de les forces de l'exèrcit de Milosevic i que l'únic acte "il·legal" va ser aquella "agressió", i reiterarà que el procés, des del punt de vista eslovè, va ser modèlic i legal.

 

A més, fonts diplomàtiques apunten que això són "fets" i que durant la reunió l'ambaixador espanyol haurà d'escoltar "altra vegada" els arguments, que Ljubljana defensa des de fa temps quan es busquen comparacions entre Catalunya i el seu procés d'independència i s'hi mesclen arguments sobre la violència.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?