El Senat insta el govern espanyol a no lliurar més documents de l'Arxiu de Salamanca a Catalunya

 

La Comissió de Cultura del Senat ha aprovat amb el suport del PP i el vot en contra de PSOE, Podem, ERC i PNB, una moció de Fòrum Astúries en la qual insten el Govern a abstenir-se de lliurar nous documents de l'Arxiu de Salamanca a la Generalitat de Catalunya i demanen que li exigeixi la devolució a l'Arxiu de tota la documentació "indegudament" rebuda així com els documents no restituïts als seus legítims propietaris. La senadora de Fòrum Astúries, Rosa Domínguez, encarregada de defensar la moció, ha denunciat que la Generalitat "dirigida per separatistes" pretén "trencar la unitat" amb més entrega de l'Arxiu de la Guerra Civil Espanyola i ha indicat que "davant de la resistència de la Generalitat de Catalunya", és necessari que l'Estat "exerceixi accions pertinents per fer complir la legalitat".

 

A la moció, el Senat insta el govern de Sánchez a mostrar el seu ferm suport a la "integritat" de l'Arxiu de Salamanca i a comprometre's expressament amb ell, "testimoniatge d'un dels episodis més tràgics de la història d'Espanya". El senador del PP Gonzalo Jesús Robles, que ha recolzat la moció, ha recordat que és veritat que es va produir una trobada entre el ministre de Cultura i representants de l'Ajuntament de Salamanca en la qual "el ministre va manifestar que no es donaria cobertura a cap altra sortida i que es compliria la llei" però ha afegit que, encara que li agradaria "creure'l", l'"experiència" li diu que no serà així.

 

Per la seva banda, la senadora socialista Rosa María López Alonso, ha expressat el seu rebuig a la moció perquè, al seu parer, tracta de "cercar l'enfrontament, reobrir una polèmica i enfrontar els ciutadans". A més, el senador de Podem ha assegurat que "no hi ha documents retornats a la Generalitat indegudament" i ha animat els implicats a sol·licitar els documents espoliats". En la mateixa línia, la senadora d'ERC Anna Azamar ha criticat que ara es presenti aquesta moció "perquè els documents espoliats pel franquisme siguin de nou enviats lluny dels seus legítims propietaris".

 

 

Per part del PNB, la senadora Ahedo ha qualificat la moció de "despropòsit", ha defensat que l'Arxiu de Salamanca té molts documents que van ser "confiscats, botí de guerra" i ha criticat el "nacionalisme ranci que s'afirma negant-ho". "Estem tan acostumats a això que no ens estranyen aquestes mocions", ha subratllat.

 

Comentaris