El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El col·legi d’escriptors espanyols respon al PEN: “A Espanya hi ha llibertat d’expressió plena”
  • CA

 

 

L’Associació Col·legial d’Escriptors d’Espanya (ACE) ha replicat al PEN internacional i al PEN català que Espanya és una “democràcia consolidada” i que hi ha llibertat d’expressió “plena”. L’entitat reacciona així a la postura del PEN internacional que ha qüestionat aquests extrems per l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, en una postura que li ha costat que el premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa, conegut antiindependentista, es doni de baixa de l’associació. ACE recorda al Pen internacional que, a Espanya, la llibertat d’expressió està “protegida” pels tribunals, i que els “excessos governamentals, quan es produeixen, tal i com passa en qualsevol altre país, són corregits”.

 

A través d’un comunicat ACE ha criticat el desconeixement “profund” de la realitat espanyola que, al seu parer, té el PEN internacional, i per això l’entitat es mostrat en desacord “radical” amb les postures a l’entorn del cas català expressades pel club d’escriptors internacional. També rebutgen que a Espanya hi hagi periodistes i escriptors presos per les seves idees, ni que el conflicte vingui donat per un conjunt de persones que volien votar i un Estat que ho impedia. El conflicte, indica ACE, és entre un govern autònom “que ha violat les lleis que va jurar complir”, un govern central “que s’ha vist obligat a fer-les respectar” i uns tribunals que “tenen com a funció garantir el compliment de la legalitat democràtica”.

 

Desconeixement de la realitat 

 

ACE també subratlla que el referèndum de l’1-O “va ser il·legal”, que als “polítics presos” no se’ls ha privat de la llibertat d’expressió i que a Catalunya aquest dret fonamental no està amenaçat, recordant els resultats electorals amb les opcions independentistes al capdavant o el tractament de la qüestió als mitjans de comunicació catalans.

 

D’altra banda, ACE lamenta que el PEN internacional “barregin el conflicte català amb els problemes derivats de l’anomenada llei mordassa“, una llei que el col·lectiu d’escriptors espanyols també rebutja però que, subratlla, es pot “modificar democràticament” i que, de fet, està “en revisió” al Congrés dels Diputats. Finalment, ACE lamenta que el PEN internacional “no s’ha preocupat per conèixer la realitat dels escriptors a Espanya” i critica que no hagi contrastat unes postures “alineades amb les posicions anticonstitucionals traslladades pel PEN català” amb la d’altres institucions com la seva mateixa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa