Buch respon a Marlaska que els Mossos van mantenir l'ordre públic i la mobilitat i també el dret a manifestació

El conseller subratlla que el cos es regeix per "criteris estrictament professionals aliens a interferències de signe polític"

 

 

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha respost la carta que li va fer arribar ahir el ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande Marlaksa, assegurant que els Mossos d'Esquadra van garantir tant l'ordre públic i la mobilitat com el dret a la manifestació durant les accions dels CDR a les autopistes AP-7 i AP-2 durant el cap de setmana, segons la carta de resposta a la qual ha tingut accés l'ACN. Buch es reafirma en el missatge que ja expressava ahir el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, segons el qual els Mossos es regeixen sempre per criteris "estrictament professionals" que són "aliens a criteris i interferències de signe polític". Buch també explica a Marlaska que l'actuació dels Mossos va garantir "en tot moment" la seguretat ciutadana establint "l'equilibri necessari" entre l'exercici dels drets i llibertats de la ciutadania i el "màxim respecte" als drets fonamentals de reunió, manifestació i llibertat d'expressió.

  

 

 

Sobre la mobilitat de la ciutadania, el conseller opina que el dispositiu policial va possibilitat que la xarxa viària assumís "amb normalitat i suficiència" les incidències derivades del tall de les vies. Això, afegeix, va permetre "evitar" qualsevol alteració que es pogués considerar "greu o de risc per a la seguretat vial". A més, Buch afirma que les actuacions policials van permetre garantir "en tot moment" el manteniment de l'ordre públic, "sense que es constatés cap pertorbació greu ni alteració de l'ordre públic". En aquest sentit, el conseller destaca que els Mossos van actuar "amb celeritat i de forma adequada" tot i no disposar d'informació contrastada prèvia. I en aquest punt Buch inclou les forces de seguretat espanyoles, ja que, subratlla, no van generar "cap alerta prèvia als mecanismes de coordinació existents".

 

L'autopista AP-7 tallada pels CDR a l'alçada de l'Ampolla
L'autopista AP-7 tallada pels CDR a l'alçada de l'Ampolla | CDR Cambrils

 

 

Pel que fa al fet que els Mossos no intervinguessin per fer desistir els CDR de les seves accions, el conseller afirma que es va aplicar el que estableix la Llei de protecció de la seguretat ciutadana que, entre d'altres, indica que "les mesures d'intervenció per al manteniment o el restabliment de la seguretat ciutadana en reunions i manifestacions seran graduals i proporcionades a les circumstàncies. La dissolució de reunions i manifestacions constituirà l'últim recurs". Buch cita literal aquest paràgraf a la carta. En aquest sentit, el conseller fa una "menció especial" a la tasca de mediació que els Mossos van fer durant tota la jornada i afirma que el Govern no comparteix "en absolut" la consideració que la policia catalana pogués incórrer en els supòsits d'inacció als quals Marlaska fa referència a la carta remesa a Buch.

  

 

 

També afegeix que el dispositiu dels Mossos davant l'aixecament de barreres a l'AP-7 i l'AP-2 és el mateix que es va aplicar el març passat durant "episodis anàlegs" a autopistes catalanes, aleshores sota l'aplicació de l'article 155 que, en conseqüència, traspassava el govern dels Mossos a l'executiu espanyol, aleshores en mans de Mariano Rajoy. Finalment, Buch indica que el Govern està "obert al diàleg" amb la resta d'administracions estatals per "contrastar les mesures i alternatives que puguin suposar una millora en la prestació d'aquest servei públic". I subratlla que, tal com marca l'Estatut, la Junta de Seguretat i la Comissió Mixta de Seguretat "podrien ser els marcs institucionals adequats per implementar la col·laboració deguda en aquest àmbit".

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?