El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Borrell: “El PSC recollirà vots dels Comuns i serà el pal de paller de Catalunya”
  • CA

 

El ministre d’Afers Exteriors del govern espanyol i candidat a les eleccions europees, Josep Borrell, s’ha mostrat convençut aquest dilluns a Barcelona que el PSC es convertirà el 28-A en “la primera força a Catalunya” perquè “el vent bufa del bon costat” amb la pèrdua de vots que tindrà l’espai dels Comuns. Així doncs, Borrell ha pronosticat que els socialistes “tornaran a recollir molts vots que se’n van anar” i recobrarà el seu lloc de “pal de paller de Catalunya”, posant fi “a anys d’incertesa” i fent que el país “torni a estabilitzar-se políticament”. El ministre ha constatat que “hi ha molts partits que es disgreguen clarament i els vots que perden seran pel PSC”. “No en tinc cap dubte”, ha reblat.

 

Borrell ha fet pinya amb Meritxell Batet, candidata a les generals del 28-A, aquesta tarda en un acte davant del pavelló Mies van der Rohe, des d’on han fet un elogi dels valors de la socialdemocràcia. Els dos han defensat el projecte socialista davant de cap d’altre. Han parlat també del model d’Estat pel qual aposten els socialistes, subratllant que tenen clar que la seva voluntat és treballar pel model descentralitzador, amb un reforç de l’autogovern.

 

En canvi, ha dit Borrell, els altres models són el recentralitzador (per part de la dreta) i un model confederal, com el que proposa Unidos Podemos, “on cada una de les parts pot triar si vol deixar de formar part de l’Estat”. Borrell creu que aquest últim model “no té cap mena de suport al país” i ha insistit en què “no rebran suport per raons de tipus socioeconòmic”. Aquest rebuig farà que “molts vots que van anar als Comuns vagi al PSC; aquest serà un dels grans transvasaments de vots”.

 

Borrell, Batet, Collboni, López
Borrell, Batet, Collboni i López a Barcelona | JORDI BORRÀS

 

Oda a l’Estat de les autonomies

 

Batet ha defensat també el model autonòmic i ha ressaltat que aquest és un aspecte transcendental en aquesta campanya. “Aquí hi poden haver dos governs: o bé governa la dreta, que proposa el 155, o bé un govern que proposa enfortir l’autogovern i desenvolupar l’Estat autonòmic”. Per Batet la descentralització “és bona” perquè fa que les institucions siguin “més properes” als ciutadans i això beneficia la prestació de serveis bàsics. Els socialistes es presenten com la garantia perquè la dreta no arribi al poder a Espanya: “Vull recordar que quan el PSC no guanya a Catalunya, a Espanya governa la dreta”, ha dit Batet.

 

La número u per Barcelona a les eleccions del 28-A ha fet èmfasi en la necessitat de defensar “els valors socialdemòcrates” i ha advertit de l’arribada de l’extrema dreta, una amenaça per Espanya que arrossega les forces de dreta i centre cap a postures més radicals. “Les forces de dreta moderada abracen els postulats de l’extrema dreta i veuen marcada la seva agenda pels més radicals i aleshores els ultres agafen una força desproporcionada i acaben competint amb els valors socialdemòcrates”, ha subratllat Batet, posant com exemple el resultat recent de les eleccions a Finlàndia, on l’extrema dreta ha avançat aquest cap de setmana.

 

Meritxell Batet
Meritxell Batet | JORDI BORRÀS

 

Borrell ha precisat que les eleccions generals, les europees i les municipals són importants, aquesta vegada més que mai. “El paisatge polític a Espanya ha canviat, —ha advertit el ministre— la fragmentació de partits fa difícil tractar d’endevinar el resultat d’unes eleccions que es presenten amb novetats, per primera vegada tenen un caràcter existencial per Espanya i Europa, els resultats seran molt determinants pel futur del país i de la UE”.

 

Borrell ha assenyalat que a Espanya “no teníem el fenomen de l’extrema dreta i nacional-populistes de dretes” i ara “ens trobem que tenim un partit que demostra tenir força inesperada” com ha succeït a Andalusia. “Esperem que no sigui capaç de donar suport a un govern de les dretes com ha passat a Andalusia, aquest és el gran repte de les eleccions”, ha afegit. A nivell europeu, ha seguit Borrell, “la confrontació” se situa entre “els que volem continuar fent Europa amb una integració i una manera de ser lliures” i altres que “volen tornar a casa, aixecar murs, barreres i desfer el que s’ha fet des que la guerra va acabar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa