El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Batussa a ICV entre sobiranistes i els federalistes de Joan Boada
  • CA

 

Aquest divendres, la coordinadora nacional d’ICV, Marta Ribas ha presentat el document base que els ecosocialistes han d’aprovar en la conferència nacional que la formació ha de celebrar el proper 10 de març. Un document que planteja a la militància reinventar-se, deixar clar que no són independentistes i que cal apostar per la creació de Catalunya en Comú. Una declaració que ha obert el vedat de l’eterna lluita interna entre independentistes, sobiranistes i federalistes.  Els més sobiranistes acusen als federalistes de ser “unionistes” de la banda més “carca”.

 

El document, al qual s’hi poden presentar esmenes per part de la militància, s’ha difós just l’endemà que també es presentés un corrent intern de la formació batejat com a Federalistes amb Iniciativa, inspirat per Joan Boada. Un moviment duríssim amb els independentistes i que critica sense embuts “l’ambigüitat” dels comuns en el procés català.   Federalistes amb Iniciativa analitza els resultats electorals per concloure que, “en el camí a la confluència, ICV-EUiA ha perdut el 40% de la representació al Parlament”.

 

Així mateix, lamenten que “s’hagin repetit a l’excés paraules i gestos de sintonia de dirigents dels comuns amb el ‘processisme'” i assenyalen la seva identificació amb la república catalana com a proposta política, la seva participació en l’1-O -que consideren que el legitimava- i la pancarta i el llaç groc a l’Ajuntament de Barcelona. “Critiquem amb duresa i justament al PP, però no hem criticat JxSí ni hem atacat amb la mateixa contundència la corrupció de Catalunya”, exposen en un document que subscriuen, a més de Boada, la coordinadora d’ICV a Tarragona, Arga Sentiu i el segon tinent alcalde a Viladecans (Barcelona), José Luis Atienza.

Tant la declaració de la direcció com el manifest de Federalistes amb Iniciativa ja han tingut resposta. En aquest cas, per part de Jaume Bosch, un dels noms amb més pes de Compromís amb la independència, el corrent independentista dels ecosocialistes. De fet, segons ha pogut saber El Món preparen un document que rebat els arguments dels federalistes i alerten que el problema rau més en l’estructura organitzativa de Catalunya en Comú Podem que en el seu pes ideològic. “El que cal és millorar l’organitzacio de CeC, no la política sobre el fet nacional”, asseguren fonts dels ecoindependentistes actualment còmodes amb les direccions d’ICV i de Catalunya en Comú Podem. 

 

 

Ara bé, Bosch ja ha deixat caure la primera bomba de resposta a l’aposta de Federalistes en un article publicat a ElBaix.cat. “Els anomenats Federalistes d’ICV han fet públic, de cara a la Conferència, un Manifest que m’atreviria a qualificar de preocupant; legítim però preocupant”, sentencia. “Estic convençut que no representa el pensament de la majoria de membres d’Iniciativa“, assegura. 

 

Bosch critica les reticències del projecte polític nacional de Catalunya en Comú manifestades pels Federalistes. Per a l’exdiputat d’ICV-EUiA cal que “Catalunya en Comú, posi en primer terme les lluites socials i democràtiques que varen justificar el seu naixement,  la voluntat de canvi radical que va propiciar la victòria a Barcelona, i que demostri que això es pot fer, defensant alhora els nostres drets nacionals des del rigor i la fermesa”. Tanmateix recorda les victòries a les eleccions espanyoles i que el CIS encara la posa com a primera força a Catalunya en uns comicis estatals. 

 

“Barrejar la necessitat de definir millor el projecte nacional amb  considerar errors “haver participat el 1-O”, ” la pancarta i el llaç groc a l’Ajuntament de Barcelona” o “l’organització de l’acte de Saragossa amb Podem i PDECAT” (per cert, el millor exemple dels darrers temps de cultura i solidaritat federal!!!), seria situar a ICV i a Catalunya en Comú, no en la banda del federalisme (que avui a l’Estat espanyol tan sols ocupen Unidos Podemos , les confluències, i Compromís) sinó en la banda de l’unionisme i l’espanyolisme més carca”, alerta Bosch.

 

 

I afegeix: “Els anomenats Federalistes d’ICV  voldrien que Catalunya en Comú s’hagués pronunciat contra la mobilització del 1 d’octubre, però la majoria de la militància va decidir de forma democràtica i sota el principi d’una persona un vot, ser-hi”.  “Em sap greu que companys i companyes d’ICV considerin un error expressar la solidaritat amb persones que són a la presó i no hi haurien de ser: els hi recomano les declaracions recents de l’ex fiscal José Maria Mena, que no és independentista i alhora té molt clar què és l’estat de dret”, retreu l’expresident de la Fundació Horitzons.

 

“No deixa de ser paradoxal que el Manifest, tot i plantejar la necessitat de lluitar contra les desigualtats i recuperar els drets perduts (“civils, laborals, i col·lectius, com la salut i l’educació”) sigui incapaç d’aportar res més en relació a aquestes qüestions i dediqui la major part del text a parlar de la qüestió nacional”, critica.

 

 

Els independentistes carreguen contra el fet que en el document dels Federalistes no hi hagi “cap crítica a la supressió de l’autogovern a través de l’article 155 amb el vergonyós suport de PSOE i PSC, cap referència a l’actuació desproporcionada de les forces de seguretat de l’Estat el dia u d’octubre, cap esment, ni tan sols des del punt de vista humà, per les persones empresonades….”. “Aquesta insensibilitat no és pròpia d’un partit com ICV, capdavanter en la defensa dels drets civils i les llibertats. I només s’explica per una reacció visceralment anti-independentista, que res té a veure amb el federalisme, i que, ni de lluny pot inspirar l’actuació d’una força política que, encara que no aposti per la independència, defensa el dret a decidir i vol transformar la societat”, remarca. “I en aquesta línia el Manifest s’oblida també del referèndum pactat com a possible contribució a una solució dins el marc constitucional”, subratlla.

 

Per això, Bosch alerta que la intenció dels federalistes és fer “seguidisme del PSC”, una aposta que veu en els acòlits de Boada que no diuen res del pacte dels socialistes amb “la Unió de Duran i Lleida” o la complicitat del PSOE amb els retrocessos de la llibertat d’expressió. Així com recorda que el PSC ja no és el partit de Pasqual Maragall, Marta Mata o Maria Aurèlia Capmany. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa