El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Anglada vol superar Vox per la dreta amb una aventura política estatal
  • CA

 

El fundador de Plataforma x Catalunya (PxC), Josep Anglada, prepara l’extensió a l’Estat espanyol de la seva nova aventura política de caràcter xenòfob, Som Identitaris. La intenció és bastir una alternativa per la dreta al puixant Vox de Santiago Abascal, formació que el polític català mira de reüll perquè la considera part “de la casta i el sistema”, ha dit en declaracions a ‘El Món’.

 

Els fonaments per aconseguir fer la metàstasi cap a Espanya s’han començat a posar el passat cap de setmana a Madrid. Anglada ha recollit el suport de persones afins al seu ideari refractari a la immigració des d’altres comunitats autònomes: Castella la Manxa, Extremadura, Andalusia, el País Basc, València i Aragó. Al projecte també li donen suport exmembres de Vox. El polític català ha sortit “sorprès” d’aquest contacte inicial amb els seus socis a Espanya i encara el salt estatal “amb molta il·lusió i ganes”.

 

La primera fita que es maraca aquest moviment polític és elaborar un manifest ideològic i addicionalment un compendi de 50 mesures concretes que “Espanya necessita urgentment”. Tot plegat ha de conformar el gruix ideològic del partit, que haurà de competir per l’electorat que a hores d’ara es mostra seduït pels exabruptes de Vox. Anglada confia en què el partit pugui presentar diferents llistes de cara a les municipals. De fet, ja en té de tancades. Una de les importants serà la de Badalona, on assegura que la tenen “pràcticament tancada”. Allà, el discurs xenòfob dels d’Anglada competirà amb els arguments polèmics sobre la immigració de Xavier García Albiol. A banda de Badalona, Som Identitaris tindrà llistes a Reus, Tarragona, Vic, Manlleu i Torelló. Fora de Catalunya, Anglada anuncia llistes a Saragossa, Guadix o Toledo, entre d’altres.

 

“Res a veure” amb Vox

 

No obstant això, la principal fita del partit no seria les municipals, sinó fer-se un lloc en l’àmbit estatal. “Es tracta de posar en marxa un partit o moviment identitari que pugui aportar el pensament de moltes persones, que pensen com nosaltres, i que en aquest moment no existeix”, explica el polític, que defensa el municipalisme per assolir, posteriorment, altres objectius polítics.

 

Anglada es desmarca del Vox de Santiago Abascal i assegura que les dues formacions “no tenen res a veure” perquè “no es pot considerar un partit identitari”. “A més s’ha de recordar —continua el fundador de Som Identitaris— que, mentre moltes persones d’aquí a Catalunya i Espanya estàvem lluitant contra l’arribada de centenars i milers d’immigrants, aquest senyor [Abascal] es guanyava bé la vida a l’ombra de José María Aznar i Esperanza Aguirre ajudant immigrants a entra a Espanya”.

 

Salvini i Trump com a referents

 

Tot i la seva prèdica contra els immigrants, Anglada rebutja l’etiqueta de xenòfob i polític d’extrema dreta. “Els mitjans de comunicació que em qualifiquin com ells considerin, però és un gravíssim error”, lamenta. Anglada treu pit dels anys que porta en la política local a Vic com a regidor de la Plataforma Vigatana per dir que la seva acció política “no és la d’una persona feixista ni d’ultradreta, ni molt menys”. I refuta que se’l consideri xenòfob al·legant que el seu no és un discurs “contra la immigració, sinó un discurs realista”. A més, creu que les tendències polítiques a la resta d’Europa i als Estats Units li somriuen i li donen la raó: “En aquests moments podríem dir que més de la meitat d’Europa està en aquesta línia i Estats Units, amb el president Trump, que té el suport de milions de ciutadans”.

 

Si se li pregunta quin és el seu referent actual a Europa respon que s’emmiralla en ell mateix, però després treu el nom de l’italià Matteo Salvini, de qui n’elogia la coherència en complir, segons diu, les seves promeses electorals. “Vox no té cap intenció d’estar dins d’aquest moviment”, pensa Anglada. És més el polític creu que Vox és el “Podemos” per part de la dreta i que a qui més interessa que creixi és al PSOE. “Divideix i venceràs”, diu. Amb tot, però, i malgrat les enquestes, Anglada no veu que Abascal tingui moltes opcions.

 

Al seu projecte s’hi han afegit persones procedents de Vox i això li ha permès conèixer algunes interioritats incòmodes del partit de l’extrema dreta espanyola més ‘mainstream’: “No soc qui per parlar dels altres però persones que havien liderat Vox a Castella la Manxa i Extremadura reconeixen que no és el partit que esperaven perquè sembla que hi ha una dictadura muntada, com una piràmide, que controla Abascal”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa