El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alemanya alliberarà els catalans dissolent l’imperi espanyol
  • CA

Quan i com es morirà l’imperi espanyol? Aproximadament l’any 2029, data en què es compleixen els 550 anys de vida mitjana que té qualsevol imperi, segons els càlculs del figuerenc Alexandre Deulofeu (1903-1978), autor de la teoria de la Matemàtica de la Història. Aquest farmacèutic, químic i historiador republicà va establir en els seus estudis, recollits i analitzats pel seu nét, l’historiador Juli Gutiérrez, al llibre La Matemàtica de la Història: Alexandre Deulofeu o el pensador global (Editorial Lapislàtzuli), un model de predicció matemàtica segons el qual una civilització té una vida mitjana de 5.500 anys dividits en tres períodes de 1.700 anys.

Juli Gutiérrez ha presentat el llibre al Centre Blanquerna, acompanyat pel sociòleg i politòleg Ramón Cotarelo. “Si passa el que ha passat sempre, Espanya, les restes del seu imperi, desapareixerà aproximadament d’aquí a quinze anys”, diu Gutiérrez, que defensa a més que la desaparició de l’imperi espanyol no serà mèrit ni dels catalans ni dels bascos, sinó dels alemanys: “Penso que algú des de fora s’encarregarà d’atomitzar les potències que fan nosa a Europa. Al meu entendre, tots els pobles sotmesos des de fa 550 anys recuperaran la llibertat a través d’Alemanya, que dominarà Europa”.

Ara bé, afegeix l’autor, que aquest procés sigui bo o dolent per les parts, “dependrà dels nostres dirigents polítics”. A Gutiérrez li crida l’atenció que els màxims defensors d’aquest imperi decadent siguin “els pobles de Castella, la primera nació històrica que perd les seves llibertats el 1521”. I encara més, segons la seva previsió, basada en la feina del seu avi, després d’Espanya caurà França, i després el Regne Unit. I que ningú no canti victòria, perquè l’autor del llibre pensa que aquesta “independència serà temporal, perquè més aviat que tard, Alemanya imposarà l’ordre en aquesta Europa caòtica”.

Per la seva banda, Ramón Cotarelo pensa que “la mort de l’imperi espanyol serà d’una manera o altra” en funció de si en algun moment la classe política espanyola veu com a normal que els catalans puguin fer un referèndum i accepten el resultat. Si això passa, aquí pau i després glòria. I és clar, algú sap d’alguna colònia espanyola que després d’independitzar-se hagi volgut establir ponts massa amples amb Espanya? Doncs no, evidentment”. Cotarelo ha recordat a l’auditori que “no s’acaba el món si s’acaba l’imperi espanyol, perquè els estats apareixen i desapareixen a Europa com a fongs, i no passa res, perquè ni tan sols Europa és un continent”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa