La torre d'ivori, les barricades i les clavegueres

"Els que diuen "feixista" a Coixet no ho són ni ho han estat mai; qui diuen "nazis" als independentistes, si no ho són ara, ho van ser"

Hem entrat en la fase de la guerra dels manifestos. Sovintegen els obusos de paper d’abajofirmante, les declaracions en els aparells mediàtics del règim en contra del referèndum. Es mesura i pesa l'autoritat de les firmes i s'espera que aquestes arrosseguin voluntats entre els lectors. La torre d'ivori té troneres i des d'elles es defensa la posició unionista a Espanya. Per trobar gent d'igual o superior pes cal mirar a l'estranger, on signen els partidaris del referèndum català. A Espanya, ni els de l'extrema esquerra.

 

És part del front propagandístic-mediàtic d'un conflicte que, de ser considerat un fals problema creat per una elit privilegiada i corrupta, ha passat a ser la qüestió prioritària en tots els aspectes de la vida col·lectiva avui a Espanya. I és lògic. Per què anava a ser-ho en els camps polític, econòmic, social, institucional o mediàtic i no també en l'artístic, literari, musical i fins religiós?

 

Els combatents ocupen els seus llocs. La torre d'ivori apunta a les barricades. I aquí es troba amb una resposta contundent. Les posicions ideològiques són minoritàries, inevitablement elitistes i confien la seva força a la qualitat dels seus noms. Les altres són anònimes, però molt nodrides amb un moviment social permanent, constant i prolongat en el temps. Les barricades són la revolució; els manifestos elitistes, la contrarevolució. Paradoxes d'unes biografies previsibles.

 

Les posicions ideològiques dels manifestos s'orienten a convèncer les masses anònimes que nodreixen el moviment social. La qualitat tracta d'arrossegar a la quantitat perquè reconeix que, l'assumpte concret de què es tracta (qui estigui legitimat per decidir) la quantitat és l'argument definitiu. La qüestió de si és la quantitat espanyola o la catalana no és secundària però no fa aquí al cas. Al cas fa la quantitat com a criteri. La barricada i la revolució enfront de la torre d'ivori amb troneres.

 

Interessant és, alhora, que aquesta defensa ideològica de l'unionisme es faci paral·lelament a una realitat institucional, material, una acció de l'Estat que nega en la pràctica el que les elits prediquen en la teoria. "L'Estat de dret també es defensa a les clavegueres" va dir en una memorable ocasió Felipe González. I és cert però, a continuació, cal aclarir com es defensa: si fent més efectives les clavegueres o sigui més bruta la guerra bruta o acabant amb ella.

 

Aquí és on s'ha de mesurar el valor d'aquests manifestos que intervenen en un conflicte, que comencen per negar tota equidistància. I a fe que és cert ja que només ataquen a un dels bàndols, l'independentista, sense considerar tan sols la possibilitat que aquest sigui en bona mesura una resposta a una actitud persecutòria, il·legal, arbitrària de l'Estat, l'última manifestació de la qual és la guerra bruta del govern contra ell.

 

La guerra bruta situa el conflicte en un terreny molt relliscós. Si els encarregats de vetllar per la seguretat de tots, inclosos els independentistes, recorren a procediments delictius, ningú pot estar segur. Ni els que signen manifestos. I aquests acaben, potser, justificant la injustícia cosa que, és de suposar, està fora dels seus genuïns propòsits.

 

Amb un exemple s'aclareix l'assumpte. Entre els que s'han manifestat contra l'independentisme s'ha manifestat la idea i esperança que es trenqui la "espiral del silenci" a Catalunya. Donant per descomptat que es tracta de la teoria de Noelle-Neumann i que prenem les precaucions adequades a l'evolució ideològica de l'autora, la pregunta és: han intentat aplicar la teoria a l'opinió espanyola? Han comprovat si hi ha a Espanya espiral del silenci respecte a l'independentisme català? Si n’hi ha, han fet una comparativa amb la de Catalunya?

 

Isabel Coixet diu que no ser independentista no et converteix en feixista. Per descomptat. I ser-ho tampoc et fa nazi. Però hi ha una diferència que no pot passar per alt: els que diuen "feixista" a Coixet no ho són ni ho han estat mai; qui diuen "nazis" als independentistes, si no ho són ara, ho van ser. Com Noelle-Neumann.

 

Convé saber amb qui està cadascú.
Comentaris
davidas
perdoni senyor cotarelo,la sra coixet no és fasciste(que més voldria ella que tindra ideologia),aquesta senyora només la mou el vil metall i te molt clar que avui per avui la pasta la pot treure de hispanistan.qui diu coixet,també podria dir cerdà,mendoza,évole,buenafuente,serrat...tots ells agafats fermament a la mamella hispana,són artistes no tenen ideologia,només audiència i tots ells valoren molt més la que tenen del ebre cap a ponent
terrassenc
La plantofada final és de 10. Chapeau!
Pitxolí
Gràcies, sr. Cotarelo, per defensar-nos (una defensa que necessitàvem, en relació amb Coixet) i ajudar-nos a veure-hi clar.
Pues la nazi Noelle-Neumann describe el secesionismo catalán a la perfección, Cotarelo
Según Noelle-Neumann, los individuos se integran en una masa concreta, movilizada, para ejercer una sanción colectiva cuando el clima de opinión favorece esta conducta. Formar parte de la multitud es emocionante y estimulante, pues deja una sensación de acompañamiento que llena de orgullo y aparenta un poder y una fuerza irresistibles, como si nada pareciera imposible. En la masa nadie juzga ni se juzga para no quedar aislado. Por eso las multitudes pierden el sentido de la realidad a menudo.
Impossible
acabar cap pel·lícula de la Coixet. Són tan avorrides!!!!!!! Tot i la literatura que les envolta i els aires de "docta" amb que les presenta, el PRODUCTE no enganxa. Les seves idees referides a Espanya suposo que van lligades a subvencions, perquè de taquilla, poca.
Cromanon
Crec que es molt simple, ens trobem amb dos vandos, els que volem votar i els que no volen que votem. Per això uns defensen la democracia i els altres no
La ONU frena el intento de dar aval internacional al referéndum catalán Naciones Unidas rechaza inscribir como observador electoral al consorcio Diplocat de la Generalitat
La ONU frena el intento de dar aval internacional al referéndum catalán Naciones Unidas rechaza inscribir como observador electoral al consorcio Diplocat de la Generalitat
La ONU frena el intento de dar aval internacional al referéndum catalán Naciones Unidas rechaza inscribir como observador electoral al consorcio Diplocat de la Generalitat
La ONU frena el intento de dar aval internacional al referéndum catalán Naciones Unidas rechaza inscribir como observador electoral al consorcio Diplocat de la Generalitat
Irene
Espanya fa temps que es colonia de qualsevol (Anglaterra, el Vaticà, França o Alemanya, amb territori-bases nordamericanes,(de facto sòl nordamericà, base de Rota, regalada) i per acabar, el cap de l'Estat es un rei francés. A mes al 2010 ens van deixar sense Estatut, imposant les lleis als catalans com no ha passat arreu del territori espanyol a través dels jutjats. Han trencat el pacte territorial de la constitució del 78. Ens han expulsat de l'Estat espanyol. Adeu Andreu. VCSI //*//
Cotarelo, és veritat lo de les urnes?
Ha sortit a tota la premsa que en un sopar, en què estàveu tu, Puigdemont, Suso del Toro i d'altres, al molt poc honorable President se li va acudir explicar-vos que ja tenia les urnes al cove. El que m'interessa saber és què xupitos es va ficar KRLS en el cos perquè fan més efecte que el pentotal sòdic.
Narcís ( el que fa aquest estat amb Catalunya no n'és ' claveguera que sí " arbitrarietat, abús, prepotència, opressió .. tot plegat, satrapia, pura tirania “!) ( de les mamarratxades que llancen .. simple ‘ translació ‘ d’allò que són ells o purs criminals de lesa humanitat amb sang o sense!)
Ras i curt : --El que digué aquell barrut ' socialista obrero epañó ' .. ho serà pel que fa al espionatge/ contraespionatge, terrorisme, narcotràfic, països tercers amb els que teòricament ens hi duem bé via consolats i ambaixades .. però mai per mai pot ser claveguera un Estat contra representants ordinaris d'aquest a territoris que el conformen ( i menys quan van de cara i representant un Parlament així una ciutadania que el votà !) .. perquè llavors n'és " feixisme "!
passaport
Una qüestió que ho explicarà serà quan es trobin davant d'un estat català hi hagin de dir d'on són: diran catalans amb passaport espanyol, espanyols d'origen català o, com molts ara, catalans i espanyols per igual (sense que importi el passaport (suposadament))? Crec que han de respondre això.
passaport
"Pues la nazi Noelle-Neumann describe el secesionismo catalán a la perfección, Cotarelo", doncs crec que l'articulista el defineix a vostè perfectament, sap perfectament on situar-lo.
@passaport
Gracias por pensarlo pero no soy la Coixet. Sin embargo queda Vd. perfectamente retratado en las palabras de la nazi Noelle-Neumann.
Joan Baptista
Un article mooooooooolt aclaridor!!! ...I exquisit!!!!!

envia el comentari