La proposta de construir una pista marítima per a l’ampliació de l’aeroport del Prat ha tingut molt poc recorregut. Si fa poc més d’un mes un grup d’experts es reunia per exposar aquesta innovadora proposta, aquest dijous el Parlament l’ha desestimat. Així doncs, la pista al mig del mar, a 1.500 metres de la costa i a l’alçada suficient per no interferir en l’onatge de la costa barcelonina ja no serà una realitat, ja que el mateix govern català no ha vist clara la seva implementació ni tampoc el seu pressupost, una inversió d’uns 2.200 milions d’euros. Per contra, però, tots els grups han votat en contra de la iniciativa, excepte Junts, Cs i PP, que s’han abstingut.
L’aeroport del Prat està en boca de tothom després que AENA proposés ampliar-lo per convertir-lo en un centre logístic d’excel·lència i millorar-ne l’activitat, ja que la funcionalitat de l’aeroport no és suficient per a la quantitat de viatgers que rep cada dia. Evidentment, aquesta ampliació havia d’afectar els territoris fronterers amb l’aeroport, el que va acabar per desestabilitzar el projecte i buscar noves alternatives. Finalment, el Parlament ha votat a favor de la millora del transport públic de l’aeroport i en connexió amb altres zones estratègiques. En matèria de mobilitat al Baix Llobregat, el mateix text insta el Govern a estudiar l’ampliació de la xarxa de tramvia per millorar la connexió amb el transport públic a diferents punts de la comarca.
Els pobles millor connectats de Catalunya
Entre altres, una de les propostes és fer arribar el Trambaix a Molins de Rei i estudiar la connexió amb Sant Vicenç dels Horts i Pallejà. D’altra banda, el Parlament ha aprovat instar el Govern a prioritzar la mobilitat en bus amb carrils Bus-VAO a la B-23, entre Castelldefels i Barcelona, i a l’A2. La mateixa moció debatuda al ple ha acordat seguir promocionant el transport en bicicleta, i a ampliar la xarxa d’aparcaments segurs a les principals estacions de transport públic. També reclama que es desplegui el Pla Director Urbanístic d’aparcaments d’intercanvi al Baix Llobregat, i que s’hi reservin places exclusives per als usuaris del transport públic.
En paral·lel, la cambra ha acordat demanar al Govern que presenti en un màxim de sis mesos el projecte d’integració urbana de la C-31 al pas per Castelldefels, Gavà i Viladecans. Pel que fa als FGC, la majoria de grups han aprovat demanar a la Generalitat que analitzi una ampliació de freqüències a la línia Martorell-Manresa-Igualada.