Els fons europeus NextGenerationEU són una mena d’ens eteri que mai ningú ha acabat d’entendre com es reparteixen i, encara menys, on van a parar. Per resoldre aquesta problemàtica la representació de la Comissió Europea a Barcelona ha desenvolupat un mapping, que encara està en fase pilot, que mostra els projectes finançats pels fons europeus a Catalunya i les Illes Balears. De moment el mapa en qüestió només disposa de 50 projectes i suposa un projecte pioner a tot Europa i que ja s’està treballant perquè serveixi d’exemple per a la resta de l’estat i altres regions en la resta d’Europa.
Durant la presentació del projecte, el director de la representació de la CE a Barcelona, Manuel Szapiro, ha exposat que aquest nou mapa interactiu és una eina de comunicació que anirà desenvolupant-se amb el temps i a la qual s’aniran sumant més projectes. A més, ha afegit que l’objectiu d’aquesta nova eina és mostrar l’impacte real dels fons en el territori català i balear i que es vagi ampliant el nombre de projectes que apareguin en el mapa a mesura que es vagin implementant els fons.
A l’hora d’executar aquest projecte la representació de Barcelona, ha explicat Szapiro, ha comptat amb la cooperació amb la Generalitat i que tots els ciutadans podran incloure projectes Next Generation que s’incorporaran al mapa una vegada comprovades les dades. A més ha afegit que les empreses poden consultar en la mateixa pàgina web totes les convocatòries que s’obren, tant les del govern espanyol, com les de la Generalitat i del Govern balear.

Un 21,1% dels fons arriba a Catalunya
A la presentació d’aquesta nova eina també ha assistit la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, que ha destacat que a Catalunya se li ha assignat 3.039 milions d’euros en licitacions d’assignació directa dels fons, xifra que representa un 21,1% del total de fons que ha repartit l’estat espanyol. En aquesta línia, Serret ha apostat per la col·laboració entre administracions, deixant molt clar que Catalunya vol ser “un soci actiu i proactiu de la UE”.
A més, la consellera també ha assegurat, com tots els membres del Govern durant aquesta legislatura, que aquests els NextGenerationEU han de servir perquè Europa, i Catalunya, surti reforçada i han de tenir un impacte real en la societat i en l’economia. A més la consellera ha tornat a insistir que des del Govern volen “ser tinguts en compte” i que es volen implicar al màxim, fet que li ha facilitat tornar a reclamar que la Generalitat tingui més capacitat per prendre decisions a l’hora de destinar els fons europeus en qüestió perquè és una administració més pròxima al territori que el govern espanyol i, per tant, sap quines són les seves necessitats.
Els fons avancen a una “velocitat sorprenent”
Per últim, el cap de la Unitat de Seguiment del Pla de Recuperació del govern espanyol, Santiago Fernández, ha sostingut que el pla d’implementació dels fons Next Generation “avança a un ritme molt sorprenent, no en desemborsament sinó en termes de projecte”, i ha afirmat que aquest pla és transversal i està arribant de manera molt intensa a tots els projectes. En concret, ha assegurat que s’han realitzat reformes vinculades amb els fons, com la de la Llei de la Formació Professional dual, que permetrà la creació de “155.000 noves places” d’FP en tota Espanya, la qual cosa considera que suposarà una transformació del teixit productiu.