Lula da Silva entrarà a la presó

Està condemnat a 12 anys de presó per corrupció
Lula da Silva
Lula da Silva | Reuters/EP

El Tribunal Suprem Federal del Brasil (STF) ha rebutjat aquest dimecres el recurs d'habeas corpus presentat per la defensa de l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva i ha votat a favor que ingressi a la presó per la seva condemna per corrupció. Després d'onze hores de debat, la presidenta de la cort, Cármen Lúcia ha desempatat la votació, que comptava amb cinc vots a favor i cinc en contra, segons ha recollit el diari 'O Globo'.

 

Ara, amb sis vots en contra de l'habeas corpus presentat per l'exdirigent, el tribunal ha donat el seu veredicte sobre l'apel·lació amb la qual Lula pretenia evitar el seu ingrés a la presó fins a esgotar tots els recursos possibles contra aquesta condemna, que suposaria la seva permanència a la presó durant 12 anys per delictes de corrupció passiva i blanqueig de capitals per acceptar un tríplex de luxe a São Paulo com a pagament de la constructora OAS pels seus favors polítics.


El líder d'esquerres ha esgotat pràcticament la segona instància i només li queda acudir als alts tribunals —l'STF i el Tribunal Superior de Justícia— per revertir la condemna. Una vegada ferma, la sentència li impedirà que pugui competir en les eleccions presidencials del 7 d'octubre. Malgrat la seva implicació en un entramat de corrupció, Lula continua sent un dels polítics més populars del país: l'expresident figura com el favorit de cara als comicis presidencials.

 

La decisió del Suprem contra Lula suposa un dur cop per a una persona que s'ha vist embolicada en diversos casos de corrupció que han posat en dubte l'establishment polític i el Partit dels Treballadors (PT), que van sostenir el poder entre 2003 i 2016.


 

La societat brasilera continua profundament dividida atès que la successora de Lula, Dilma Rousseff, va ser deposada després d'un 'impeachement' —judici polític— en el marc d'un altre escàndol de corrupció.La decisió del tribunal no afectarà les aspiracions electorals de Lula atès que els candidats estan subjectes a l'anomenada Llei de Fitxa Neta i ell ja té la 'fitxa bruta' per la condemna en primera i segona instància.

 

Això suposa que se li pot negar la inscripció com a aspirant presidencial però, en cas que així sigui, podrà recórrer-ho davant del Tribunal Electoral, que serà qui decideixi. Si Lula aconseguís finalment l'estatus de candidat, el procés judicial seguiria el seu curs i, si finalment la justícia dóna la raó a Moro —que instrueix la causa per l'escàndol de corrupció en Petrobras—, els vots que hagi rebut seran anul·lats.

Comentaris
És això la internacionalització del procés?
Puigdemont ja ha assolit el nivell de Lula, Paco Granados, Fujimori, Ignacio González, Dilma Rousseff i altres choros.
Ramon
Que xoriços que són els que volen canviar-ho tot. Que xorisses que són les esquerres transformadores. A mi que em donin esquerres no transformadores. Esquerres com les de les democràcies. Esquerres presentables. Tant de bo que en tinguéssim aquí.
Pepet de Vallmanya
Els jutges i fiscals, els nous colPPistes : i alhora, els nous corruPPtes i PPrevaricadors de la dreta que rePPresenta al capitalisme a arreu del món occidental.

envia el comentari