Observadors d'ITW critiquen que el tribunal està "dificultant" l'activitat de les defenses

Lamenten que no puguin "contrastar" el relat dels testimonis amb proves documentals en una setmana "decisiva" per poder valorar "l'element violent" del delicte de rebel·lió

 

 

 

Diversos observadors coordinats per la plataforma International Trial Watch (ITW) han opinat que el tribunal del judici de l'1-O al Tribunal Suprem està "dificultant" l'activitat de les defenses durant la fase testifical. "Crec que s'estan posant certes pedres en el camí", ha afirmat Jorge Correcher Mira, ajudant doctor al Departament de Dret penal de la Universitat de València. Concretament, han fet referència a les restriccions al visionat de documents i vídeos en el torn dels testimonis la qual cosa no permet "contrastar" el seu relat amb proves documentals en una setmana "decisiva" per poder valorar "l'element violent" del delicte de rebel·lió, segons ha indicat Monica Aranda, professora associada de Dret Penal a la Universitat de Barcelona, en declaracions a l'ACN aquest dimecres.

 

 

Correcher ha citat les compareixences del coronel de la Guàrdia Civil que va coordinar l'operatiu policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, o de l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, que van fer seu el relat de la violència de l'escrit d'acusació de la fiscalia i van parlar de "muralles humanes" i grups organitzats per defensar els col·legis electorals. Segons l'ajudant doctor a la Universitat de València la forma que té la defensa de "demostrar que no va haver-hi violència", necessari per al tipus penal de rebel·lió, era poder "confrontar" la versió d'aquests testimonis amb proves documentals, com vídeos, o informes pericials. També ha opinat que el tribunal ha limitat el desenvolupament dels interrogatoris de les defenses, en relació al de les acusacions.

 

 

Aranda ha dit que encara que els vídeos es podran exhibir més endavant, a la fase de prova documental, es fa "difícil" per a les defenses "contrastar" la versió de testimonis proposats per les acusacions. Segons la professora associada de la Universitat de Barcelona hi ha hagut un canvi en l'actitud del president de la sala, Manuel Marchena, ja que "va marcant autoritat" i limita molt més el torn de preguntes de les defenses. "Aquesta setmana s'ha limitat més el dret a la defensa", ha remarcat Correcher, que ha afirmat que el "criteri estricte" de Marchena fa pensar que hi ha "presses" per acabar amb la vista oral abans de les eleccions espanyoles del 28 d'abril. 

 

 

Prohibició dels vídeos

  

  

El portaveu d'ITW a Madrid Iñaki Rivera ha explicat que "alguns aspectes són molt preocupants" encara que es mantinguin les formes judicials. "La prohibició d'exhibició d'aquests vídeos comporta la negació de la controvèrsia necessària per veure si hi ha una contradicció entre la persona i el que hi surt" i "posa en dubta un respecte real i efectiu del dret a defensa i a la controvèrsia judicial", ha afirmat. 

 

 

Rivera també ha criticat que Marchena "no doni autorització per preguntar certes coses", ja que un cop passi el torn dels testimonis ja no es podran tornar a formular, la qual cosa "pot comportar un perjudici molt gran del dret de defensa".

 

Comentaris