Ni el TSJC va retreure res a Trapero

Mercedes Armas no va reprotxar l'operatiu| Les declaracions dels Mossos al Suprem protegeixen el cos | Unipost, misteris i irregularitats

 

 

Les defenses no han passat el seu millor cap de setmana després de la testifical del comissari Manel Castellví. L'excap de la Comissaria General d'Informació va explicar en la darrera sessió del judici del procés de la setmana passada que havia avisat al Govern de les bufetades del Primer d'Octubre. Però aquest dilluns, les defenses han pres una camamilla però tampoc s'han quedat per córrer una marató. Castellví ha matisat algun punt de la seva declaració, però un segon comandament de la policia ha explicat una altra reunió amb el president Puigdemont per demanar-li la desconvocatòria del referèndum. Els comandaments busquen salvar el cos. 

 

 

Tots han defensat l'operatiu. En aquest punt cal recordar la resposta del coordinador policial contra el referèndum, Diego Pérez de los Cobos, que a preguntes del lletrat de Quim Forn, Xavier Melero, va admetre que la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va dictar la interlocutòria, Mercedes Armas,  no va fer cap retret al major Josep Lluís Trapero pel dispositiu dels Mossos a la reunió que van mantenir tots tres al Palau de Justícia el mateix Primer d'Octubre. Les testificals d'Unipost han estat  una oportunitat per a les defenses que han assenyalat pressumptes irregularitats en l'escorcoll de l'empresa. Un cop d'efecte després de les declaracions un pèl surrealistes dels responsables de producció de l'empresa de correus privada ara en concurs de creditors. 

 

 

Ara tothom espera la declaració del Major, prevista per aquest dijous. Serà la declaració estrella de la setmana en cas que finalment, com tot apunta, opti per declarar. Les especulacions es disparen sobre si Trapero brandarà algun pla per detenir el Govern en cas de requeriment judicial o bé mostrarà les missives que va enviar a la judicatura posant-se a la seva disposició en ple desgavell post 1 d'Octubre. Sia com sia, Trapero va voler advertir al Govern per dues vegades sobre la necessitat d'aturar el referèndum per evitar que tothom prengués mal

 

 

 

Castellví ha començat a primera hora a respondre a les defenses. Si bé ha admès que "sota el seu criteri no es va desbordar la previsió el dia del referèndum" sí que ha reconegut que cap servei d'intel·ligència policial va advertir d'una situació de violència. De fet, la defensa li ha brandat un informe recull signat pel comissari Ferran Lòpez del 13 d'octubre que així ho feia constar. Els informes exposats pels caps d'informació dels cossos policials a Catalunya reconeixen que hi hauria resistència passiva a les forces policials, però no violència. 

 

 

Ara bé, el segon comandament dels Mossos que ha passat per l'estrada, l'aleshores cap de Planificació, Emili Quevedo,  no només ha explicat la ja famosa reunió a Palau amb el president Carles Puigdemont, vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn, sinó que n'ha explicat una d'anterior, del 26 de setembre, on van fer constar el "clima de tensió" i la petició de desconvocar el referèndum. Segons Quevedo, en aquella reunió Fonr no va badar boca, Puigdemont va defensar el mandat democràtic i popular que tenia i Junqueras va prendre la paraula per opinar que "no hi hauria resistència als col·legis quan intervingués la policia i que els deixaria, actuar "pacíficament".  Quevedo també ha emfatitzat que ningú en les reunions de coordinació va dir absolutament res sobre els "binomis" de Mossos a les escoles i ha destacat que De los Cobos tampoc va dir res de precintar col·legis electorals abans del Primer d'Octubre, tot i que Guàrdia Civil i Policia espanyola també ho podien fer. 

 

 

 

Unipost 

 

La tarda ha estat distreta, sobretot per les defenses que han estat hàbils en la posada en escena. Per l'estrada han desfilat responsables de l'empresa encarregada dels enviaments dels correus pel Primer d'Octubre, Unipost, ara en concurs de creditors. Albert Planas, cap de producció i Francisco Juan Fuentes, ex-director de repartiment Catalunya i Balears, han explicat com va arribar el palet amb les citacions dirigides als integrants de les Meses Electorals. Un palet requisat per la Guàrdia Civil el 19 de setembre però que mai van tenir intenció de trametre perquè no arribava l'ordre d'enviament. 

 

Precisament en aquest punt s'han aferrat les defenses que han assenyalat les irregularitats del registre. Tots els testimonis han assegurat que la Guàrdia Civil no els va mostrar cap ordre d'escorcoll perquè "no calia" ja que estaven investigant per ordre de la Fiscalia. Fins i tot, els van agafar el mòbil sense indicar-los en cap cas que estaven investigats.  Una bona sortida perquè el relat, sobretot de Fuentes, ha estat una mica estrany. 

 

De fet, el paper d'Unipost en aquesta història és estranya perquè la Guàrdia Civil va rebre una trucada anònima que delatava l'existència del palet i on hi van trobar un manuscrit. Cap factura, cap paper oficial. Fuentes ha citat un "tal Toni de la Generalitat" com interlocutor de la comanda, però sense donar més dades perquè només va parlar amb ell per telèfon i va suposar que era un "manipulador", en l'argot algú que fa la feina d'ensobrar. Precisament, aquest testimoni ha despertat algun somriure a la sala, quan ha explicat com va anar a recollir els sobres: en dissabte, prop d'un bar i enmig del carrer passant el material d'una furgoneta a una altra. "Era un favor per un client important com la Generalitat i estàvem en concurs de creditors, no és normal però no ho podíem fer d'una altra manera", ha al·legat. Aquesta tarda s'ha vist la part més menestral del procés. 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?