El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’acusació martelleja els testimonis amb les factures volàtils del procés
  • CA

 

 

La primera testifical del matí al judici del procés ha estat Teresa Prohias, funcionària de la Generalitat i la tardor de 2017 la directora de serveis de Presidència. Era l’encarregada de supervisar la contractació. Prohias s’ha assegut abans d’hora a l’estrada perquè el Secretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons, -sospitós de ser el “tal Toni”- s’ha negat a declarar per estar investigat pel Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, la gran teranyina dels protagonistes del procés polític. 

 

La fiscal Consuelo Madrigal ha collat a Prohias amb l’objectiu d’acreditar trampes administratives per tal d’articular el relat de la malversació. Madrigal ha seguit dues vies: la d’Unipost i la de les campanyes del “Registre de Catalans a l’Exterior” i “de les vies” així com el disseny de la web de Pacte pel Referèndum. Madrigal i l’advocacia de l’Estat, Rosa Maria Seoane, han insistit en les factures que es van emetre i anul·lar posteriorment, les que no es van pagar ni s’han reclamat, i les que mai es van arribar a incorporar al sistema comptable de la Generalitat. 

 

Prohias s’ha defensat explicant com funciona el sistema de contractació de la Generalitat i el control electrònic de la despesa. També ha subratllat que no es van arribar a liquidar cap de les factures emeses perquè, fins i tot, ni s’incorporaven al sistema perquè ni tant sols hi havia un expedient de contractació. A preguntes de les defenses, Prohias ha destacat que “no recorda que mai es pagui un servei a la Generalitat realitzat de facto sense expedient previ”. 

 

L’exdirectora de Serveis, ara al departament de Polítiques Digitals, ha assegurat que mai es va tramitar cap expedient de 240.000 euros a favor d’Unipost per poder tramitar correus relacionats amb el referèndum. De fet, ha concretat que a través del Conveni Marc amb l’empresa només hi havien dos expedients, un de sis mil i una altre de dotze mil euros. “No es va tramitar cap comanda de 240.000 euros a Unipost”, ha reblat. 

 

 

Per altra banda, de la campanya de Registre de Catalans a l’Exterior, Prohias ha insistit que tot i que es va generar l’expedient de contractació, no es van pagar perquè estava investigada pel Jutjat 13. Pel que fa a la campanya “Civisme” i les famoses factures de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha emfatitzat que no constaven a cap registre electrònic de la Generalitat. En aquesta situació, Prohias va parlar amb el president de la Corporació sobre aquestes factures que a hores d’ara tampoc consten en el sistema de facturació electrònica de la Generalitat i, per tant, no hi ha compromís de despesa. 

 

 

Més informació en breu

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa