El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Diputació de Barcelona destina 23,5 milions d’euros a perservar el patrimoni arquitectònic
  • CA

 

Enguany és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i la Diputació de Barcelona ha fet coincidir aquesta celebració amb una aportació extraordinària de 23,5 milions d’euros a la preservació del patrimoni cultural de les 12 comarques que integren la demarcació. Gràcies al programa, el més ben dotat de la història de la institució, es podran dur a terme 201 projectes de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics d’arreu del territori.

 

Aquest dilluns al migdia Marc Castells, president de la Diputació, i Joan Closa, cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), han anunciat la concessió d’aquestes subvencions. Tots dos han coincidit a recordar els inicis de la tasca de protecció del patrimoni arquitectònic del país, reivindicant dos dels seus principals impulsors, Enric Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch, que ara fa més de 100 anys que, des de la Mancomunitat de Catalunya, van començar una tasca que Castells i Closa han volgut fer seva. Segons ha afirmat Castells, la gran dotació econòmica d’aquest programa fa que la Diputació de Barcelona honori els pioners d’aquesta feina, col·locant la institució i el SPAL a l’avantguarda europea en protecció del patrimoni ja que “seria difícil trobar una institució que no fos el govern d’un Estat fent una aportació així”.

 

L’objectiu d’aquests ajuts, que formen part del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019, és garantir la supervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic, per tal que pugui continuar servint a la ciutadania o posant-lo al seu servei després d’haver-lo restaurat. La seguretat dels equipaments, la seva funcionalitat i la seva adaptació als temps -amb millores en el consum energètic i el foment de les energies renovables- són algunes de les línies metres d’aquest programa a més, és clar, d’evitar la degradació d’edificis i jaciments. Joan Closa ha destacat la gran qualitat de la majoria de propostes rebudes i, també, la implicació dels ajuntaments de les localitats per preservar els tresors llegats per les generacions predecessores per tal que puguin continuar a la disposició dels ciutadans, opinió que ha estat compartida per Castells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa