El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Els estranys’, de Raül Garrigasait, Premi Òmnium Millor Novel·la en Llengua Catalana
  • CA

 

La novel·la ‘Els estranys’ (1984), de Raül Garrigasalt (Solsona, 1979), ha resultat guanaydora de la primera edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any, dotat amb 20.00 euros directes per al guardonat i 5.000 euros més per a promoció. El guardó, que és el més ben dotat econòmicament per a una obra publicada, reconeix la millor novel·la publicada originalment en llengua catalana i té per objectiu prestigiar la literatura catalana dins i fora del propi àmbit cultural. El premi neix amb l’ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès o l’anglès Booker.

 

‘Els estranys’ és una novel·la que es mou entre l’humor i la tragèdia i que ja ha estat guardonada amb el XVIII premi Llibreter 2017. El llibre està ambientat al segle XIX, en plena guerra carlina. El protagonista é sun jove prussià que travessa els Pirineus per lluitat a favor de l’Ordre, però un malentès el deixa encallat en una ciutat ruïnosa i desconcertant. Amb el pas dels dies, la seva estupefacció no fa més que créixer, fins que se li converteix una companyia presistent, en lúnica manera que li queda de mirar-se el món.

 

Garrigasalt és des de 2007 editor de la Col·lecció de Clàssics Grecs i Llatins de la Fundació Bernat Metge. El 20 de gener de 2015 va ser guardonat amb el cinquè Premi Cum Laude, que convoca l’Institut d’Estudis Món Juïc per la tesi “L’hàbit de la dificultat. Wilhelm von Humboldt i Carles Riva davant l’Agamèmnon d’Èsquil”.

 

Una novel·la sobre l’amistat en temps convulsos

 

Garrigasalt ha explicat, després de rebre el premi, que per ell “és un honor literari se premiat per una entitat com Òmnium” en el moment actual. L’autor ha explicat que la novel·la va “sobre l’amistat en temps convulsos i la mirada de l’estranger”. L’escriptor ha assenyalat que l’obra s’endinsa en la història de “les persones que intenten viure entre les ideologies i la sensualitat, el poder i els plaers de la vida”. “Vull pensar que també parla dels nostres dilemes d’avui”, ha afegit.

 

Els membres del jurat han valorat ‘Els estranys’ perquè “és una novel·la de personatge amb un protagonista complex i ben definit”. Segons els membres del jurat, “evoca una època amb una història amb gran eficàcia i extrema estilització sense la menor erudició afegida o gratuïta”. El jurat també ha valorat “una estructura sàviament travada i una arquitectura perfecta” i que l’obra “mostra un humor refinat” amb un “estil elegant i depurat”. Així mateix, l’obra “aporta una interessant dimensió autoconscient per a la reflexió sobre els models i límits de la ficció” i “reconeix una tradició literària en la que s’inscriu”

 

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha explicat que “recollint l’esperit de les persones que van fundar l’entitat per promoure la llengua i cultura del nostre país s’inaugura aquest nou premi literari”. Ha dit que és “un dia hitòric per la nostra entitat” encara que “malauradament no em pertocaria a mi anunciar aquest nou guardó, sinó a Jordi Cuixart, que fa 130 dies que està privat de llibertat a la presó injustament per defensar els drets individuals i col·lectius de bona part del nostre país”.

 

Mauri ha aprofitat per lamentar la presó de Cuixart i que l’entitat no pot “restar indiferent a l’atac que estem patint els darrers mesos”. Ha advertit que “aquestes llibertats veiem amb molta por com són amenaçades i que hi ha un retrocés a l’Estat espanyol, com s’ha vist amb el segrest de llibres, la retirada d’obres a la fira Arco o la presó pel raper mallorquí”. Mauri ha remarcat que “l’art no ha de tenir fronteres ni límits, mai la censura es pot acceptar perquè és una forma de repressió”. El vicepresident ha afegit que “des d’Òmnium interpel·lem a tot el sector cultural” a denunciar la situació. També ha fet referència a Jordi Pessarrodona, “un pallasso que el dia 23 d’abril haurà d’anar a declarar per delicte d’odi per haver-se posat un nas de pallasso”.

El  jurat del nou premi està integrat per la professora de la Universitat de Harvard Maria Dasca; la catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona Rosa Cabré; la professora de la Universitat Valenciana Carme Gregori; el professor de la Universitat de Girona Xavier Pla, i el crític Oriol Izquierdo. El comitè de selecció del premi el formen Bernat Puigtobella, Olga Federico, Mireia Perelló i Carme Fenoll.

 

Les obres finalistes al premi han estat, a més de ‘Els estranys’, ‘Els fills de Llacuna Park’, de Maria Guasch, i ‘Robinson’, de Vicenç Pagès Jordà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa