El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El 155 engarjola el primer debat electoral
  • CA
 
 
Carles Riera (CUP); Xavier Domènech (CatenComúPodem);Roger Torrent (ERC); Jordi Turull (JxCat);Inés Arrimadas (Cs);Miquel Iceta (PSC) i Xavier García Albiol (PP) abans de començar el debat | EP

 

L’UxU del debat

 

Primer debat en campanya pel 21D. Un debat tan estrany com les circumstàncies d’aquestes eleccions com que hi debatien números dos o més de circumscripcions diferents de les dues principals forces actuals del Parlament, perquè els cap de files o bé estan a la presó o o bé a l’exili. 

 

La presència de Jordi Turull, de JxCAT, que dilluns va sortir de la garjola ha tenyit i acomplexat el debat. De fet, Turull i el 155 ha engarjolat el debat i ha deixat poc marge pels matissos i molt per l’estridència de les diferències entre Roger Torrent (ERC); Inés Arrimadas (C’s); Miquel Iceta (PSC); Xavier Domènech (CatenComú Podem), Xavier Garcia Albiol (PP) i Carles Riera (CUP). Era el primer debat i, sobretot, ha servit per prendre’s la mida.

 

El debat s’ha celebrat a TVE, sota la batuta rigorosa i professional de Quim Barnola, que ha estat escurpulós amb els temps i en mantenir l’ordre. Barnola ha dividit el debat en tres blocs amb cronòmetre continuat. La part més interessant ha estat, sens dubte, la primera.

 

El foc creuat ha començat quan Turull s’ha dirigit a Iceta i li ha espetat: “Mentre tu ballaves a mi m’estaven emmanillant”.Com dèiem amb en Josep Rull a la cel·la a Espanya els que fan nosa, fora; i els que fan una mica més de nosa a la presó” per carregar contra la defensa de la democràcia espanyola que feien Arrimadas i Albiol.  “Suposo que quan deia ‘a por ellos’, ‘a por ellos’ era jo oi?”, ha recriminat Turull al popular. 

A Iceta la critica l’ha agafat a contrapeu i li ha respost que no ha estat cap socialista qui el va portar a la presó, ni que ell fos un jutge. “No enredis a la gent, a tu no t’ha portat a la presó el 155”. Una acusació a la que Turull ha replicat embloicant en el mateix paquet els processos judicials i la intervenció de la Generalitat. Iceta ha recuperat el ritme minuts després i s’ha reivindicat com la persona que pot tornar l’estabilitat política i econòmica a Catalunya. “Tornar cap enrere o passar pàgina”, ha glossat com a divisa per marcar el seu to més presidencialista. 

 

A partir d’aquí, el debat ha entrat en una fase de tensió continuada. Albiol ha assegurat que Turull ha estat a la presó per “intentar fer un cop d’Estat” i ha negat, com Arrimadas, que a Espanya hi hagi presos polítics. “Ja veig que el senyor Turull ha estat molt entretingut a la cel·la de la presó”, ha comentat Albiol que ha defensat la intervenció de l’autonomia. “Com estaria avui Catalunya si el PP no hagués convocat eleccions?”, s’ha preguntat.

 

Una expressió que ha fet saltar com una molla el seu company de files a JxSí, en Roger Torrent, que a més d’acusar-lo de “mentider” ha recordat que “Junqueras és un pres polític”. “Hi ha presos polítics a Espanya, gent que estava honradament dirigint Catalunya”, ha reblat. Torrent també ha avançat que malgrat la pressió judicial de l’Estat, si els republicans governen “implementarem la república, però no tan ràpid com voldríem”.

Així mateix ha advertit de la voluntat “d’arrassar” amb les institucions de consens de país com els Mossos o l’escola per part del bloc del 155.  En la mateixa línea s’han expressat Riera i també Turull, qui ha posat com exemple l’aprovació de lleis de caràcter social per fer-ho. 

 

Arrimadas s’ha entrebancat amb les respostes i ha anat a remolc d’Albiol en la criminalització política de l’independentisme. De fet, ha abonat amb convicció l’aplicació del 155 i ha criticat que el procés sobiranista va trencar de manera “dramàtica” a famílies i grups d’amics, a més de provocar la marxa de 3.000 empreses de Catalunya. Tant Arrimadas com Albiol han intentat mostrar al públic gràfics i fotos en DInA4 que a la televisió no s’aprecien i afebleixen el discurs. 

 

Domènech ha insistit en la seva idea de fer costat ni a la unilateralitat i s’ha venut com el garant de les polítiques socials. El candidat de la confluència ha acusat a Arrimadas de “ser la màxima garantia perquè Rajoy sigui president” i a Albiol li ha refrescat que “Aznar fa més costat a Arrimadas” que al líder el PP català

 

 

Riera ha entrat al debat sense manies, fins i tot, fregant el pal. Ha qualificat el 155 de “cop d’Estat”.  Amb un aire zen, ha titllat de “neofranquistes” a PPC i Ciutadans, ha fet befa de les pretencions de les “forces autonomistes” i ha estat especialment dur amb Domènech. “Ens vam trobar al carrer el 15M reclamant un canvi de règim, procés constituent, la tercera república i ara apuntaleu el règim i celebreu la constitució, m’ho expliques?“, li ha espetat. Domènech no ha tingut temps per respondre. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa