El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Comença l’enderrocament del monument franquista del Coll del Moro de Gandesa
  • CA

 

 

Aquest matí s’ha començat l’enderrocament del monument franquista del Coll del Moro de Gandesa. El monòlit d’homenatge al règim, ubicat en un dels punts de comandament del dictador Francisco Franco durant la Batalla de l’Ebre, es trobava en uns terrenys rústics propietat de la Diputació de Tarragona, i que aquesta va cedir a l’Ajuntament de Gandesa. El Departament de Cultura va emetre el mes de novembre de l’any passat un informe favorable a l’enderroc d’aquest monument, i el projecte va passar després pel ple de l’Ajuntament, que hi va donar el vist-i-plau. Fa unes setmanes la Diputació va adjudicar els treballs per retirar el monument, que finalment ha anat a terra aquest matí. El monòlit està sent desmuntat pedra per pedra, per després ser carregat en un camió i traslladar-lo, d’entrada, als magatzems de la Diputació de Tarragona. En canvi, el peveter que hi ha havia just al costat ha estat enderrocat del tot, i ha anat a terra amb un cop de pala de màquina. 

 

Es dona el fet que en el lloc on hi havia el monument franquista s’acumulen túmuls d’un poblat íber. Quan el monòlit ja no hi sigui, es podran posar en marxa prospeccions. Així ho va confirmar el president de la Diputació, Josep Poblet, qui va assegurar que l’emplaçament del Coll del Moro no només deixarà de tenir la simbologia del que va ser en un passat sinó que es reconvertirà en un lloc de recerca arqueològica i de campament de pràctiques d’investigadors. “Farem net del tot”, va dir. La retirada del monòlit es produeix després que, l’any passat, el Ple de la Diputació de Tarragona donés llum verda al tràmit previ de delimitació i georeferenciació de la finca. En la mateixa sessió, també es va aprovar una moció sobre la retirada d’aquesta construcció franquista i de la resta d’elements associats del seu entorn, i es van revocar els antics reconeixements atorgats al general Franco, com el de President Honorari de la Diputació, la Medalla d’Or de la Província, i la concessió del bastó de comandament d’Alcalde Honorari i Perpetu dels municipis de la demarcació de Tarragona. 

 

El monument del Coll del Moro estava ubicat just a l’emplaçament des d’on Franco va dirigir en diverses ocasions la Batalla de l’Ebre. El monòlit es va inaugurar el 1953, coincidint amb els 15 anys del final d’aquella batalla, per fer un homenatge al dictador de part de l’ens provincial. Era una estructura de pedra, de cinc metres d’alçada, amb l’escut franquista gravat a la part més alta que actualment estava fet malbé pel vandalisme. Tenia també altres símbols feixistes, com el jou i les fletxes. Actualment estava ple de pintades de diverses simbologies i enmig d’un entorn ple de brossa i certament abandonat.

 

Un operari desmunta el monòlit franquista del Coll del Moro | Jordi Borràs

 

Fes clic aquí per veure la galeria de fotos de com ha estat l’enderrocament i desmuntatge del monòlit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa