El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Romeva assegura que “hi ha més interès per tractar la qüestió catalana” a Westminster que a Madrid
  • CA

 

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha presentat aquest dimarts el grup parlamentari sobre Catalunya que s’ha creat al Parlament de Westminster. “És el que ens agradaria que fessin d’altres parlaments, com per exemple l’espanyol”, ha lamentat Romeva, subratllant que membres de diferents partits “independentment de la seva ideologia” vulguin tractar un tema “que concerneix a tots els demòcrates”. “A vegades hi ha més interès per tractar la qüestió catalana aquí que a l’Estat espanyol”, ha afegit. El grup, impulsat pel diputat del partit independentista escocès George Kerevan, el formen 21 diputats dels sis principals partits amb representació a les dues cambres del Parlament britànic.

 

“Venim a explicar en quin moment estem i per què volem votar”, ha explicat Romeva minuts abans de la presentació del grup de discussió a Westminster, afegint que “el relat que fem a Catalunya i el que fem cada vegada que sortim és el mateix”. Segons el conseller d’Afers Exteriors, la creació del grup parlamentari sobre Catalunya demostra que el procés català “té a veure amb la democràcia i amb les arrels del projecte europeu” i que per tant “és una qüestió que ha d’afectar a qualsevol persona que té un mínim interès pels principis democràtics”. Una iniciativa que, assegura, li agradaria veure en d’altres parlaments, com l’espanyol i que, de moment, “no s’està fent”.

 

Romeva veu “lògic” que hi hagi “preocupació” per la situació que es viu a Catalunya “al segle XXI i en el marc de la UE”, ja que en aquest context “les discrepàncies s’han d’afrontar per la via democràtica, no per la via judicial ni per la via de les pressions i les amenaces”, ha alertat.

Un grup transversal

 

Romeva ha volgut posar en valor que el grup de discussió sobre Catalunya el formin diputats dels principals partits amb representació a les dues cambres que formen el Parlament britànic. “El que el grup pretén és tractar una qüestió específica, independentment de la seva ideologia” explica Romeva, que considera que “cal posar en valor” la “convicció” compartida per tots els membres que “el tema mereix atenció”.

 

Entre els membres de l”All Party Parliamentary Group on Catalonia’ hi ha sis diputats de l’SNP, són George Kerevan, Douglas Chapman, Martin Docherty-Hughes, Margaret Ferrier, Chris Law, Tommy Sheppard. De fet, el mateix Kerevan és el president del grup i el principal impulsor de la iniciativa.

 

Lord Jones of Cheltenham, Lord Rennard, Lord Alderdice i la baronessa Garden of Frognal seran els representants del liberal-demòcrates.

 

El Partit Nacionalista Gal·lès, Plaid Cymru, hi aporta tres diputats, Lord Wigley, Lord Wigley of Caernafon i Hywel Williams, el mateix nombre que els laboristes, Roger Godsiff i Chris Bryant. El partit conservador hi està representat a través de Sir David Amess, Andrew Rosindell i Pauline Latham. Els social-demòcrates també hi són presents, a través de Mark Durkin i Margaret Ritchie i hi ha també una diputada independent, Natalie McGarry.

 

S’espera que el grup es reuneixi com a mínim dues vegades l’any i té l’obligació de restar obert a la incorporació de qualsevol diputat o senador britànic que mostri interès en aquesta qüestió.

 

Celebra que “‘s’hagi tornat a obrir el debat” a Escòcia

La presentació oficial del grup de discussió sobre Catalunya al Parlament britànic s’ha fet just un dia després que la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, anunciés la seva intenció de demanar poders per convocar un segon referèndum d’independència a Escòcia. “Això demostra que estem vivint moments determinants arreu d’Europa”, ha assegurat Romeva i ha celebrat que “s’hagi tornat a obrir el debat” a Escòcia. En qualsevol cas diu que seguiran el procés “amb el màxim respecte” que és el que el Govern voldria que passés en el cas de Catalunya. “En aquests tipus de circumstàncies la norma ha de ser preguntar, la democràcia com a instrument i no com un problema com alguns pretenen veure’l”, ha reblat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa