El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Brexit dur’, l’aposta de Theresa May per sortir de la Unió Europea
  • CA

 

La primera ministra britànica, Theresa May, ha desplegat aquest dimarts el pla de 12 mesures que haurà de definir la relació entre el Regne Unit i la UE. La premier britànica aposta per “sortir del mercat únic” però intentar trobar “un acord comprensiu” que garanteixi a les empreses britàniques “el lliure accés al mercat europeu”. “Seguir dins el mercat únic no seria sortir de la UE”, ha insistit May i ha subratllat que el Regne Unit no vol ser “un soci a mitges” de la UE. La ‘premier’ britànica també ha apostat per “controlar la immigració”, ja que assegura “el nombre de ciutadans de la UE que ha arribat al Regne Unit en els darrers 10 anys ha assolit xifres rècord”.

“Ser membre de la UE implica acceptar la lliure circulació de capital, mercaderies, serveis i persones”, ha dit May durant el seu esperat discurs, afegint que “sortir de la UE però seguir formant part del mercat únic implicaria acceptar les normes que hi ha darrere d’aquests principis fundacionals”. Regulacions que el Regne Unit “no ha votat” i que mantindrien els britànics “subjectes a la jurisdicció europea”. “En definitiva, seguir dins el mercat únic no seria sortir de la UE”, ha reblat.

 

No obstant això, la ‘premier’ britànica ha apostat per mantenir “el rol global i la fortalesa comercial del Regne Unit” a través d’un “nou i comprensiu acord de lliure comerç” que garanteixi a les empreses britàniques “el millor accés possible al mercat únic”, que sigui “recíproc” i “pot tenir semblances amb el mercat únic”. “Abandonem la UE però no abandonem Europa”, ha afegit May i s’ha mostrat oberta a “seguir col·laborant en matèria de seguretat i lluita antiterrorista amb la resta d’Estats membre”. Tot i així, May ha volgut deixar clar que “l’època en què el Regne Unit feia grans contribucions a la UE s’ha acabat”.
 

Un ‘Brexit’ “positiu per totes dues parts”

 

Finalment, May s’ha mostrat convençuda que el Regne Unit i els Estats membre de la UE, a qui ha definit com a “amics i aliats”, “sabran trobar un acord positiu” que funcioni “per a totes dues parts”.

 

“Una ruptura abrupta amb la UE seria negativa per sectors claus de la nostra economia, però tindríem la llibertat per establir acords de lliure comerç amb la resta del món i podríem aplicar polítiques impositives que ens fessin més competitius i atractius als inversors internacionals” ha augurat, afegint que fora de la UE el Regne Unit “podria fins i tot canviar les bases del seu sistema econòmic”.

 

Ara bé, un “mal acord” implicaria per la UE “posar en risc les seves exportacions al Regne Unit i l’allunyaria dels serveis financers de la City de Londres”, ha advertit May.

 

Controlar la immigració

 

En el seu primer gran discurs des que va ser investida primera ministra el juliol passat, May ha volgut fer especial èmfasi en la política migratòria que comportarà el ‘Brexit’. Ha volgut ressaltar el caràcter “obert i tolerant de la societat britànica” i ha destacat la seva voluntat “d’atreure talent internacional” com ha fet fins ara. 

 

No obstant això, May alerta que “en els darrers deu anys el nombre de ciutadans de la UE que ha arribat al Regne Unit ha assolit xifres rècord” i ha posat “els serveis públics sota pressió”, provocant mancances en escoles, hospitals i també “afectant els sous de les classes populars”. “El missatge que els ciutadans ens van donar abans i després del referèndum era molt clar: el ‘Brexit’ ha d’implicar controlar el nombre de persones que arriben al Regne Unit i això és el que farem”, ha assegurat May.

 

La ‘premier’ britànica també ha volgut deixar clar que “els drets dels ciutadans de la UE que ja viuen i treballen al Regne Unit es protegiran” així com els drets “dels britànics que viuen a d’altres Estats membre”.

 

Recuperar el poder legislatiu

 

“Sortir de la UE vol dir que les nostres lleis es faran a Westminster, Edimburg, Cardiff i Belfast” ha insistit May afegint que “seran els jutges britànics que interpretaran aquestes lleis i no els de Luxemburg”. “No haurem abandonat la UE si no recuperem les nostres lleis”, ha alertat May afegint que el ‘Brexit’ també implica que el Regne Unit “deixi d’estar subjecte a la jurisdicció dels tribunals de justícia europeus”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa