El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un directiu de la Federació Catalana de Futbol va cobrar un sou il·legal durant quatre anys
  • CA

L’actual director de la Lliga Catalana de Futbol Sala, José Miguel Calle, va estar cobrant irregularment un sou a la Federació Catalana de Futbol durant quatre anys consecutius. Així ho certifiquen els documents als quals ha tingut accés El Mónuns impresos distribuïts internament per la Seguretat Social i que van servir per posar ordre en una federació submergida en el caos i plenament acomodada a les maniobres d’alguns dels seus dirigents.

Entre els anys 2013 i 2014 van succeir-se una seqüència de fets greus a la Federació Catalana de Futbol que van passar desapercebuts de portes enfora. L’organisme del futbol català es va veure immers en una crisi laboral preocupant que va afectar l’economia de l’entitat i que va provocar la necessitat urgent de trobar noves vies de finançament. El carnet del Federat, un document pels esportistes que ha anat augmentant el seu preu amb el pas dels anys, va ser utilitzat per eixugar una multa força elevada imposada per la Seguretat Social, després de trobar a l’estructura de l’ens federatiu una sèrie d’irregularitats de les quals aquest diari n’ha rebut bona part d’informació.

 

Després de gairebé dos anys d’inspecció de treball -iniciada el 2013 i acabada el 2014-, la Seguretat Social va descobrir que José Miguel Calle, actual director de la LCFS, havia percebut 89.327 euros durant els anys 2010, 2011, 2012 i 2013 disposant de diversos càrrecs dins l’entitat, alguns dels quals no preveuen remuneració segons els propis Estatuts de l’FCF i el Decret 58/2010, de les entitats esportives de Catalunya.

Els documents de la Seguretat Social, a més, confirmen que Calle cobrava un sou “sense estar donat d’alta en el Règim General en la data de cobrament de les quantitats”. De fet, l’exentrenador del Miró Martorell no podia haver cobrat cap factura, ni tenir relació laboral amb l’entitat catalana pel fet d’estar rebent, per aquelles dates, la prestació d’atur corresponent a l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) realitzat a la seva anterior empresa, Montaje de Automoción del Vallès S.L. 

 

El 2010, en època encara de Jordi Casals, Calle va ingressar 21.120 euros de la Federació Catalana de Futbol com a responsable del Comitè d’Entrenadors de futbol sala. Tot i això, el mateix José Miguel Calle va ser nomenat directiu de l’ens federatiu el dia 28 d’octubre del 2010, amb la qual els dos càrrec passaven a ser incompatibles per llei. Segons el decret 55/2010, “el càrrec de directiu d’una entitat esportiva és incompatible amb la prestació de serveis professionals sota relació laboral, civil o mercantil a la mateixa entitat esportiva”. Calle va dimitir juntament amb 15 directius (Andreu Subies entre ells) el 29 de desembre del 2010, però això no li va impedir seguir essent el responsable del Comitè d’Entrenadors fins el nomenament de Subies com a nou president de l’FCF, l’11 d’abril del 2011.

 

A partir d’aquell moment, i amb Subies al capdavant de la Catalana, Calle va ser nomenat President del Comitè Tècnic de Futbol Sala, un comitè que va evolucionar i es va professionalitzar el juliol del mateix any sota el nom de Lliga Catalana de Futbol Sala, evidentment, amb Calle com a president i màxim responsable. Amb aquest nou nomenament, el tècnic va entrar de ple dret com a membre de la junta directiva de l’FCF, tal i com diu l’article 27è 3. dels propis Estatus i com demostra l’informe d’auditoria emès l’any 2015.

 

Article 27è dels Estatuts de la Federació Catalana de Futbol. |

 

Durant tots aquells anys, però, José Miguel Calle va percebre els 89.327 euros sota el mateix concepte. Tot i el canvi de càrrecs (responsable del Comitè d’Entrenadors de Futbol Sala, directiu, president del Comitè Tècnic de Futbol Sala i president de la Lliga Catalana de Futbol Sala), l’entrenador va cobrar sempre sota les funcions de “Coordinador de Futbol Sala”, tal i com demostra la documentació de la Seguretat Social, i sense ser donat d’alta de la SS fins poc després de la inspecció.

 

Document d’inspecció de la Seguretat Social a la Federació Catalana de Futbol. |

 

Un cop passada la inspecció, on la Federació Catalana de Futbol va acabar abonant una xifra propera al milió d’euros per les irregularitats, José Miguel Calle va ser contractat legalment per la federació, canviant el nom de president de la Lliga Catalana de Futbol Sala pel de Director d’aquest organisme. 

 

La seva esposa, més de 75.000 euros

 

Durant aquells mateixos quatre anys, on Calle va estar cobrant irregularment, la seva esposa també va percebre una sucosa xifra procedent de la Federació Catalana de Futbol. També sota relació “laboral”, sense estar contractada i sense estar donada d’alta a la Seguretat Social, Mónica Zapata Guerrero va embutxacar-se 77.540 euros en concepte de “Professora” de l’Escola d’Entrenadors, un càrrec mai exercit. Segons han declarat diversos treballadors de l’FCF a El Món, Zapata “no ha estat, realment, professora a l’Escola d’Entrenadors, mai ha realitzat cap sessió formativa”, amb la qual cosa es tractaria d’una treballadora fantasma. De fet, un cop realitzada la inspecció de treball, Mónica Zapata no va ser contractada per la Catalana i va deixar de cobrar.

 

Document d’inspecció de treball a la Federació Catalana de Futbol. |

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa